За подготовка на овој колач потребни ви се само 6 состојки. Овој јогуртен колач со кајсии е вистински летен хит кој треба да го испробате. Освен кајсии можете да употребите и некое друго овошје, а постапката за приготвување останува иста.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овошјето (а конкретно кајсиите) на овој колач му даваат блажина, крем сирењето (маскарпонето) и јогуртот му ја даваат кремастата структура. Ова е одличен летен колач кој освен што ќе ве заслади, ќе ве снабди со корисни витамини и минерали кои помагаат за правилно функционирање на организмот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку сте љубител на кајсиите, треба да знаете дека тие се заслужни за yбавината на вашата кожа и коса, но и во голема мера помагаат да се сочува здравјето и квалитетот на вашиот вид. Покрај другото, спречуваат pизик од срцеви заболувања.

Сладете се со ова летно овошје, но не заборавајте да скршите и неколку семки и да ги изедете вкусните и лековити јатки. Еве што ви е потребно за да го приготвите овој колач:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (калап за торти со пречник 18-20 см): 7 кајсии, 1 чаша цврст јогурт или кисело млеко (250 г), 1 чаша крем сирење (маскарпоне, филаделфија или друго), 100 г нерафиниран шеќер (или обичен), 3 цели јајца, 40 г скроб/густин/нишесте
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Кајсиите измијте ги добро под млаз ладна вода, па отворете ги на половинки и извадете им ги семките. Исечкајте ги на четвринки или на помали парчиња по желба. Калапот за торти (18-20 см) обложете го со хартија за печење на дното и страните.

![]()
![]()
![]()
![]()

На дното од калапот распоредете две третини од кајсиите (да се покрие целото дното). Во подлабок сад ставете го цврстиот јогурт (или кисела павлака), маскарпонето (крем сирењето по желба), шеќерот, јајцата и скробот/нишестето.






Изматете со кујнска (жица) маталка додека сите состојки убаво да се соединат и да добиете изедначена, мазна и хмогена смеса без грутчиња. Добиената смеса излејте ја во калапот, а одозгора распоредете го остатокот од парчињата кајсии.

![]()
![]()
![]()
![]()

Вака приготвениот колач ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 45 минути.

Печениот колач оставете да се олади на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер да се лади неколку часа или најдобро преку цела ноќ пред послужувањето.












