Ова е најубавиот чоколаден колач кој некогаш го имам направено. За сите љубители на чоколадо и оние што многу сакаат да јадат благо како мене, ова е идеално нешто за вас. Без многу состојки, се прави доста едноставно, рецептот не можете да го погрешите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога го јадам овој колач, како да сум во некоја илyзија, се гyбам во неговиот кремаст вкус, па со сопругот го завикавме така. Тој ќе дојде од работа и ќе ми рече „Ај, направи Илузија колач”, па така седиме и си го јадеме на ова топло време, најубав е. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА БИСКВИТ: 2 белки, 70 г кристален шеќер, 100 мл масло, 200 мл млако млеко, 3 лажици какао, 180 г меко пченично брашно, 1/2 прашок за печиво. ЗА ГАНАШ: 200 г чоколадо за готвење, 300 мл слатка павлака.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ЧОКОЛАДЕН КРЕМ: 1 литар млеко, 200 г шеќер, 200 г гриз, 2 жолчки, 250 г маргарин, 200 г рендано чоколадо, 1 лажиче рум шеќер, 150 г петит кафеави бисквити.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОДГОТОВКА НА БИСКВИТОТ: белките и шеќерот се мешаат со миксер, се додаваат жолчките една по една и полека се прелива маслото и млекото на најмала брзина постојано мешајќи и се додава брашното измешано со какаото и прашокот за печиво.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се ставаат во плех 37х30 см и се пече околу 15 минути (проверете со чепкалка). Оладете го бисквитот и посипете со рум и прелијте го со кремот ганаш и убаво изладете за да се стегне кремот за да може одозгора да се намачка уште еден крем. Во продолжение прочитајте како се подготвуваат кремовите:




Ганаш: Загрејте ја слатката павлака и изренданото чоколадо и мешајте додека да се стопи целото чоколадо. Изладете малку пред да го ставите на бисквитот, околу 30 минути. Најдобро е прво да го направите ганашот и да го испечете бисквитот додека се олади.
![]()
![]()
![]()
![]()
Чоколаден крем: Во ладно млеко ставете ги жолчките, шеќерот, гризот и рум шеќерот. Промешајте добро да се соединат состојките. Гответе околу 5 минути. Во полуладениот крем додајте го маргаринот и измешајте и лесно измешајте ја ренданата чоколада.
![]()
![]()
![]()
![]()
Оставете малку чоколадо за да декорирате настрана врз колачот. Скршете ги бисквитите, секој бисквит на околу 8 парчиња и додајте ги во кремот. Намачкајте го изладениот ганаш. Врз кремот премачкајте ја изматената слатка павлака (200 мл) измешана со 1 лажица шеќер. Украсете по желба, јас декорирав со рендано чоколадо. / Coolinarka.com
































