Рецепт на Марија. Ова е еден сочен, многу убав колач кој се подготвува многу брзо и без употреба на миксер. Мајка ми го подготвуваше долг период, па пробајте го и вие.
Иако колачот е прелиен со шеќерен сируп, сепак, воопшто не му тежи на стомакот, бидејќи нема ниту јајца, ниту млеко, ниту јајца. Лесен е како пердув. Еве што ви не потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 15 супени лажици топла вода, 15 супени лажици шеќер, 15 супени лажици брашно, 3-4 рендани јаболка, 100 г мелени/ситно сечкани ореви + 100 г сечкани ореви за наросување на тепсијата,
100 г суво грозје (може комбинација со брусница или друго суво овошје по желба), 2 супени лажици гриз, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 1 мала лажичка сода бикарбона + неколку капки лимон за активација и ситно рендана кора по желба за вкус.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ШЕРБЕТ: 200 г шеќер, 200 мл вода, 2 кесички ванилин шеќер и по желба малку сок од мандарина/портокал/лимон (не мора)
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА (за тепсија бр.28 или приближно, но може да печете и во калап по ваша желба): За овој колач не ви е потребен миксер, бидејќи сè се меша со лажица. Во некои стари готвачи можеби ќе го сретнете и под тој назив „лажица колач“.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во еден подлабок сад измерете 15 лажици топла вода, па додајте 15 лажици шеќер и мешајте за да се растопи. Откога шеќерот ќе се растопи се додаваат сите останати состојки: брашното, ренданите јаболка, гризот, оревите, сувото овошје…

![]()
![]()
![]()
![]()
Откако убаво ќе ја изедначите смесата, најпосле се додава прашокот за печиво, а во една лажичка се става сода бикарбона, се капнуваат неколку капки лимонов сок за да се активира, па кога ќе запени се истура во смесата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Добро промешајте за да се изедначи смесата, па оставете ја поклопена на собна температура да одмори 10-15 минути. Во тепсијата во која ќе го печете колачот наросете 100 г ситно сечкани ореви, а може и листови од бадем или сечкани лешници, по избор.





Рерната вклучете ја да се загрева на 200 степени. Потоа излејте ја смесата, распоредете ја рамномерно, па протресете ја тепсијата и неколкупати потчукнете ја од работната површина за да се израмни убаво пред поечењето.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете да се пече во загреаната рерна на 200 степени околу 15 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 15-20 минути. Кога е печена извадете ја од рерната и оставете ја да излади до собна температура. Се прелива ладен колач со топол шербет.

![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ШЕРБЕТ: Во едно тенџере ставете ги сите потребни состојки и од моментот на зовривање варете уште 2-3 минути додека убаво да се растопи шеќерот и да се формира сирупот.
По желба може да додадете и неколку тркалца лимон, или портокал или да капнете малку сок од мандарина за арома. одозгора можете да го наросите со мелени ореви, но и не мора.











