Полнето солено печиво кое е здраво за јадење, многу вкусно и полно со витамини – рецепт кој заслужува да го испробате. „Еве еден предлог, брза подготовка, рецепт без млеко и јајца, совршено јадење за вечера (барем кај нас така беше) со чаша јогурт или кисело млеко…“ – Аурора.
![]()
![]()
![]()
![]()
Нема нешто поубаво од домашно приготвено печиво, како што вели Аурора, а згора на тоа збогатено со драгоцениот спанаќ или некој друг зелен зеленчук (спанаќ, зелје, коприва…), а еве кои намирници ви се потребни за да ја приготвите оваа пита:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 450-500 г спанаќ, 250 мл млака вода, 1/2 коцка свеж квасец (20 г) или 1 кесичка сув квасец (8-10 г), 1 лажичка шеќер, 1 лажичка сол, 120 г путер/маргарин или маст. ЗА ФИЛ: 400 г свеж спанаќ, малку сол, 300 г ситно сирење/фета, 2 супени лажици масло, малку јогурт или кисело млеко
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад ставете 250 мл млака/топла вода, па додајте го квасецот и лажичка шеќер и добро промешајте со дрвена лажица или шпатула за да се растворат состојките.
Доколку користите свеж квасец, додајте и малку брашно, па оставете 10-тина минути на топло за да ферментира квасецот, а доколку користите сув квасец, можете веднаш да го замесите тестото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во активираниот квасец најпрво додајте малку брашно, околу 100-тина грама, додајте го растопениот путер/маст (120 г) и оладен (да биде млак), па измешајте добро додека да се соединат состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа започнете постепено да го додавате остатокот од брашното и една лажичка сол. Брашно ќе ви биде потребно помеѓу 450 г и 500 г, во зависност од самото брашно колку впива. На почетокот мешајте со лажица/шпатула, а кога тестото ќе згусне замесете го со рака. Нема потреба многу долго да се меси, бидејќи од путерот станува мазно и компактно.





Тестото оставете го во садот во кој го замесивте и покријте го со проѕирна-стреч фолија, па оставете го во топла просторија да стасува околу 20-тина минути или додека да го удвои својот волумен. За тоа време пригответе го филот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Убаво измиениот спанаќ и исцеден од водата, ситно исечкјате го и посолете со една лажичка сол и истискајте го низ прсти за да омекне. Потоа додајте малку јогурт или кисело млеко (2-3 лажици), 2 лажици маслиново или обично масло и ситно сирење. Добро промешајте за да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()
Стасаното тесто истресете го врз набрашнета работна површина и поделете го на два еднакви дела. Потоа со помош на оклагија двете теста развлечете ги во тенки кори со правоаголна форма. Половина од филот нанесете врз едната кора и рамномерно распоредете преку целата површина.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа преклопете со втората кора и развлечете ја добро да се соедини на краевите со долната кора. Одозгора распоредете го остатокот од филот, па внимателно започнете да виткате како ролат од подолгата страна.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ролатот сечете го на парчиња со дебелина од 1,5 см и редете ги во тепсија обложена со хартија за печење. Питата покријте ја со крпа и оставете ја да одмори 10-тина минути колку тестото малку да ферментира, а потоа премачкјате ја со една изматена жолчка и наросете со сусам.

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 20-25 минути. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































