Сопругот сака да ги јаде овие плескавици 3 пати во неделата. Не ми е тешко да ги правам бидејќи и мене ми стана омилено јадење. Плескавиците остануваат сочни и по подолго време, бидејќи се крчкаат во многу вкусен сос. Не ви е потребна вештина, ниту многу знаење, ова е едноставен гурмански ручек кој се прави многу лесно.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 морков, 3-4 компири, 100 мл неутрална павлака, 1 голема лажица кечап или доматен сос, 30 мл вода, 600 г мелено месо (по ваш избор), масло за пржење, сол, црвен и црн пипер, младо кромитче (опционално)

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: морковот најрпво излупете го, па изрендајте го на тенки листови на најголемата страна од рендето. Компирите добро измијте ги и исчеткајте ги со сода бикарбона за да излезе скробот, па оставете да се исушат на крпа пред да ги подготвувате.
![]()
![]()
![]()
![]()
Излупете ги компирите, а потоа изрендајте ги и ставете ги во садот со рендан морков. Посолете со прстофат сол, измешајте и оставете смесата да отстои 15 минути додека ја подготвите основата за млечниот сос.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во 100 мл неутрална павлака (хопла) ставете 1 лажичка кечап или доматен сос и посолете по вкус. Додајте 30 мл вода и измешајте ги состојките до соединивање на смесата. Покрај тоа, ренданиот морков и компир ќе почнат да ги испуштаат своите сокови по одредено време, така што со рака исцедете ги добро и префрлете ги во друг сад.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во вториот сад додајте го и меленото месо. Може да користите телешко, јунешко или мешано по ваша желба. Зачинете со сол, црн и црвен пипер и убаво измешајте ги состојките додека ренданите парчиња од морковот и компирот да се инкорпорираат во месото.





Започнете да формирате ќофтиња со големина по ваша желба, не треба да бидат преголеми, средна величина од 2-3 залаци. Ќофтињата треба да бидат шарени од ренданиот морков и компир, а како што ќе ги формирате редете ги на чинија или дрвена даска. Приближно треба да бидат иста големина и форма.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе го потрошите целото месо и ќе формирате ќофтиња, ставете ги да се пржат во загреано масло на умерен оган по 2-3 минути од страна додека да заруменат. После ова, можете да ги извадите од тавчето за да се исцедат од маслото, а во меѓувреме на тавчето со четкичка да премачкате со уште малку масло.

![]()
![]()
![]()
![]()
После ова вратете ги ќофтињата во тавчето и одозгора прелијте ги со млечниот сос. Во меѓувреме, исечкајте младо кромитче, а можете да замените и со ситно сечкан магдонос кој треба да го наросите врз ќофтињата кои се крчкаат под капак.

![]()
![]()
![]()
![]()
Како што ќе ги вадите ќофтињата од тавчето, веднаш послужувајте ги бидејќи се превкусни. Не ви е потребен гарнир како компир или пире бидејќи самите плескавици содржат рендан компир и морков кој е доста заситен. Може да се послужите со една вкусна зелена, освежителна салата. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











