2 ЈАЈЦА И МАЛКУ УРДА: најбрзиот ручек на светот за 5 минути, без отстојување на тестото

2 ЈАЈЦА И МАЛКУ УРДА: најбрзиот ручек на светот за 5 минути, без отстојување на тестото. Рецепт на Брзи домашни рецепти. Многу вкусен оброк со тесто, во разни краишта некои ги нарекуваат мекици, a некои уштипци.




Не е важно името, толку тоа колку се вкусни и меки. Може да ги правите за појадок, ручек, вечера кога сакате нешто брзо и едноставно, а сепак вкусно за јадење. Излегуваат многу од оваа количина, но верувајте веднаш ќе се изедат.




Потребни состојки: 2 јајца, 100 мл млеко, 1 лажичка сол, малку рендано сирење (по избор, а може и кашкавал), 3 супени лажици урда, 300 г брашно, 12 г прашок за печиво или 1 лажичка.




Постапка: Во подлабок сад замесете тесто. Скршете две јајца и малку разматете ги со жица-маталка. Потоа додајте 100 мл млеко и посолете со 1 мала лажичка сол или помалку. Може да додадете едно парче рендано сирење, а ако е многу солено, намалете ја количината на солта.




Наместо сирење, може да користите и парче рендан кашкавал или воошто да не ставате ништо од тоа, само да додадете урда. Следно се додава урдата и целата смеса се соединува со маталка во еднолична смеса.




Потоа се додаваат 300 г брашно и една ќесичка прашок за печиво и се замесува меко и нелепливо тесто. Постепено може да додавате од брашното додека го замесувате тестото затоа што на секој му излегува различно.




Тестото префрлете го на набрашнета површина, уште малку замесете го и поделете го на два еднакви делови. Не треба да чекате да стасува бидејќи мекиците се пржат во масло. Секој дел развлечете го во круг со оклагија.




Потоа поделете го на еднакви 8 парчиња како да сечете пица. Истото повторете го и со второто тесто. Пржете во тавче во кое обилно сте ставиле масло и почекајте да се загрее. Ринглата не треба да ви биде вклучена на многу силен оган, туку на средна температура.




Може да пржите неколку теста одеднаш. Прво се пржи од едната страна додека да добијат златна боја и да станат крцкави, а ќе забележите дека и малку ќе се подујат и ќе бидат воздушести.




Потоа ги вртите на спротивната страна и ги пржите на ист начин. Вадете ги на чинија со поставена хартија за впивање на маснотијата. Послужете топло. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.




Претходна статијаПИЛЕШКА САЛАТА СО ОВОШЈЕ И МАЈОНЕЗ, многу вкусна, дома постојано ми ја бараат да им ја правам
Следна статијаМЕД И ЦИМЕТ: Природен лек кој го препорачуваат и лекари – еве што лекува и како се користи