Значењето на овој ден е сеуште актуелно, иако за прв пат беше одбележан во далечната 1979 година- пред 41 година. Тогаш а и сега целта беше да се нагласи важноста на храната за животот и опстанокот на луѓето.

Всушност, овој датум го означува денот кога од страна на Обединетите Нации била основана ФАО (Food and agriculture organization-организацијата за храна и земјоделство), 20 години претходно.

Брзината со која се трошат ресурсите на планетета земја секојдневно се зголемува, а тоа пак ја актуелизира уште повеќе темата за обезбедување доволно храна за преживување на човечкиот род.

Иако во моментов се произведува храна која е повеќе од доволна да го прехрани целото човештво, постои неврамнотеженост на системите за исхрана. Така уште повеќе се потенцираат проблемите како постоењето на глад, обезност, фрлање на неупотребена храна, губење на агробиолошката различност.

Според последните статистики, секој седми човек на светот не знае дали ќе може да обезбеди доволно храна за да го преживее следниот ден. Повеќе од 900 милиони луѓе во светот гладуваат, а 2 милијарди се неухранети.

Глобалната здравствена криза предизвикана од COVID-19 пандемијата, направи сите да се врататиме назад на основните нешта кои претходно се земаа здраво за готово. Таков е примерот со храната, одеднаш повторно сфативме дека храната е основата на животот и камен темелник на човековата култура. Сочувувањето на чистите извори на храна со висококорисни хранливи вредности се и ќе бидат еден од основните начини на справување со COVID-19.

Во моменти како овој, важно е да се потенцира и важноста на хероите на храната- земјоделците и производителите на храна кои се грижат храната од полињата да стигне во чиниите во секој дом, и да им се оддаде почит.

Оваа година Светскиот ден на храна има за цел да потенцира пресудното значење на храната бидејќи таа може да биде лек, но и отров доколку е неквалитетна или консумирана неправилно и во прекумерни количини.

Балансирајте го внесот на храна, користете свежи производи. Купувајте храна колку што е потребно, за да спречиме фрлање и непотребно консумирање на додадени калории. Всушност така ќе придонесеме во спречување на забрзаното трошење на ресурситe на планетата Земја.

Сите ние учествуваме во процесот.

Со цел да влијаеме на подигање на свеста за одмереното користење на храната во нашата клиника имаме професионален нутриционист кој се грижи за менијата, за калориските вредности, за составот на храната.

Се прават менија на неделно или на месечно ниво кои се прилагодуваат кон потребите на пациентите бидејќи има различни пациенти со различни болести, па соодветно на нив се прават и различни менија. Храната која ја произведуваме и ја нудиме на пациентите е во одмерени но квалитетни оброци кои влијаат на брзото закрепнување и економично искористување на ресурсите.