Научниците веруваат дека 25% од животниот век на човекот го одредува генетиката, а останатите 75% се надворешни фактори и начин на живот. Научниците конкретно идентификувале 10 знаци кои укажуваат на тоа дека човекот е предодреден за долг живот кои може да ги прочитате во продолжение:

Природата им дала на жените долг живот

Очекуваниот животен век во голема мера зависи од полот: жените секогаш ги „наджи-вуваат“ мажите и тоа е случај кај речиси сите видови цицачи. Научниците од Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско, кои веќе некое време вештачки одгледуваат глодари, откриле дека меѓу долговечните глувци, најмногу се од женскиот пол.
Истражувачите заклучиле дека хормоните и другите сигнални молекули „жи-веат“ во јајниците на женките, што го продолжува жи-вотот и го забавува процесот на ста-реење.

М ладешкиот изглед е добар показател

Колку помлад изгледа човекот, толку е поголема веројатноста дека ќе ж ивее подолго. Во период од седум години, научниците набљудувале повеќе од 1.800 пара близнаци и откриле дека близнакот кој изгледал помладо обично уми-ра подоцна од братот или сестрата што се родиле порано.
Според истражувачите, возраста што ја набљудуваме кога гледаме некоја личност е нерас-кинливо поврзана со теломерите. Станува збор за молекуларни биомаркери на ста-реење, од кои пократките ветуваат брзо ста-реење на телото како и склоност кон развој на болести. Луѓето со м ладешки изглед имаат издолжени теломери.
Вегетаријанството е билет за долг живот

Според научниците од Харвард, повеќето набљудувани стогодишници не јаделе производи од животинско потекло. Истражувањата го потврдиле фактот дека кога голема д оза на протеини (особено оние содржани во месото и млечните производи) влегува во човечкото тело, клетките почнуваат брзо да стареат. Бидејќи заедно со протеините добиваат висококвалитетен „градежен материјал“ – тие се прилагодени на активен раст и репродукција.
Сепак, на телото на возрасно лице не му е потребна таква cтимyлација. Продолжениот раст на клетките го забрзува процесот на ста-реење. Ако ја намалите количината на амино киселини (намалете го уделот на протеини во исхраната), клетките ќе престанат активно да растат и ќе можат да ја посветат целата своја сила за заштита на телото.
Хемоглобин во границите на нормалата. Високата концентрација на железо во кр-вта го забрзува процесот на ста-реење во телото и, обратно, нормалниот хемоглобин ги зголемува шансите на човекот да има долг ж ивот.
Железото ја одредува способноста на човечкото тело да се бо-ри против инфекции. Така, на пример, со дијагноза на Паркинсонова болест или некое заболување на црниот дроб, нивото на хемоглобин нагло опаѓа или обратно, се зголемува над нормалата.

Затоа, британските истражувачи сугерираат дека метаболизмот на овој микроелемент е важен фактор во состојбата на организмот што ста-рее и ја одредува тенденцијата кон долговечност.

Здрави црева

Италијанските научници ги проучувале луѓето кои ја прославиле 100-тата година и дошле до заклучок: стогодишниците имаат здрава цревна микрофлора. Луѓето кои живеат долго не се жалат на цревата, бидејќи имаат голем број на корисни бактерии во телото кои „ж ивеат“ во овој ор-ган.

Цревата имаат улога да производуваат витамини, од нивното здравје зависи имунитетот и бор-бата против инфекции. Можете да поттикнете здрава функција на цревата со редовно конcyмирање на пробиотска храна. Медитеранската исхрана е уште еден одличен начин за подобрување на цревната флора.
Токму овој начин на исхрана им помага на Италијанците да ж ивеат долго. Во исхраната на овие стогодишници доминираат морска храна и риба, свеж зеленчук и овошје – скапоцени извори на мла-дост и виталност.

Нормална телесна те-жина

Ризикот од с мрт кај луѓето со индекс на телесна маса (БМИ) над 35 е 29% поголем отколку кај луѓето кои немаат прекумерна те-жина. Токму тоа е резултатот што го покажала студијата на американските научници.

Прекумерната те-жина ја зголемува веројатноста за развој на хронични болести, особено дијабетес и кардиоваскуларни патологии. Геронтологот И.Конев го потврдува овој факт. Во неговата клиничка пракса, тој исто така забележал природна врска помеѓу прекумерната те-жина и високиот ризик од с мртност.

Покрај тоа, акумулацијата на маснотии околу половината практично го удвојува овој ризик, дури и ако БМИ е нормален. Седентарен начин на живеење, неурамнотежена исхрана и секако генетиката придонесуваат за таложење на маснотии во пределот на стомакот.
Земјата ги сака среќните

Американските лекари утврдиле дека врз жи-вотниот век на една личност влијае неговиот поглед на светот. Тие ги проучувале жи-вотните приказни на илјадници мажи и жени и откриле дека пооптимистичките луѓе живеат околу 11-15 години подолго.

Ова е лесно да се објасни бидејќи оптимистичните луѓе помалку се жа-лат. Поголема е веројатноста да се придржуваат до здрав начин на живот – да ја следат нивната исхрана, да одржуваат здрава активност и да спијат доволно.

Друга карактеристика на оптимистите која им помага да жи-веат долго е самодовербата. Таквите луѓе не се склони кон па-ника, о чај, лесно наоѓаат излез дури и од најтеш-ките ситуации во ж ивотот и многу побрзо се опоравуваат од с тре-сот.
Активности во корист на физичкото и менталното здравје

Стогодишниците се секогаш во движење бидејќи тие и научниците ширум светот знаат дека физичката активност делува подобро во бор-бата против ста-реењето на телото. Додека човек спортува или само шета во парк, тој апсорбира многу кислород. Во процесот на неговата обработка, телото добива многу слободни радикали кои можат да ги оште-тат клетките.

Има смисла да се претпостави дека спортот е само с трес за телото. Но, не брзајте – бидејќи зборуваме за краткотраен с трес, клетките се тренираат и зајакнуваат, што ја зголемува нивната отпорност на влијанието на нега-тивните фактори, ја подобрува способноста за самоизлекување.
Тајната на долговечноста е во интелигенцијата

Научниците заклучиле дека паметните луѓе живеат околу 4 пати подолго од помалку паметните. Излегува дека мозокот кој не добива редовно оптоварување брзо старее. Нивото на интелигенција влијае и на состојбата на човековото здравје.

Оса-меноста не е „пријател“ на долговечноста

Научниците од Англија се сигурни дека оса-меноста е болест која го „кра-де“ човекот со години. Затоа ги советуваат сите што имаат намера да живеат долго да водат активен општествен живот. Тоа не значи дека секогаш треба да има толпа луѓе околу вас. Само неколку силни вр-ски ќе го зајакнат вашето здравје – со сопругот/сопругата, децата, другите роднини или пријатели.