Смоквите се богати со природни шеќери, минерали и апсорбирачки влакна кои придонесуваат многу за одржување на здравјето. Без разлика дали ги претпочитате свежи или во сува форма, смоквите ќе ви помогнат да го регулирате кр-вниот притисок и дигестивниот систем, ќе го подобрат здравјето на вашите кос-ки, но исто така ќе ви помогнат да се ослободите од вишокот килограми.




Смоквите содржат голема количина диетални влакна, што ќе ве натера да се чувствувате сити долго време по кон-сумирањето. Покрај тоа, смоквите ви помагаат да го контролирате вкупниот внес на калории во текот на денот, а влакната што ги содржат ги стимулираат цревата и на тој начин го зајакнуваат вашиот дигестивен систем.




Покрај диеталните влакна кои помагаат да се воспостави и одржува правилно варење, смоквите го содржат ензимот фицин, кој игра важна улога во регулирањето на варењето, што е основа на виталноста и здравјето. Здравиот дигестивен систем е исто така клуч за здраво сла-беење, како и за намалување на чувствата на непријатност и надуеност.




Присуството на омега-3 масни киселини е уште една причина зошто ќе се ослободите од вишокот килограми со кон-сумирање смокви. Без внесување на омега – 3 масни киселини, нема губење на тежината, а познато е дека тие го штитат вашето срце и кардиоваскуларното здравје.




Бидејќи смоквите имаат висока концентрација на здрав шеќер, можете да ги користите како замена за шеќер и како вештачки засладувач за колачињата. Покрај тоа, смоквите содржат ниска калорична содржина, што ги прави одлична замена за закуски и слатки.




Исто така, тие се богати со минерали како калциум, калиум, фосфор, магнезиум, бакар и витамини А и Б, кои играат значајна улога во воспоставувањето на соодветен метаболизам.




Ако сакате да отфрлите благо од исхраната, но сепак ви е тешко обидете се да засладите со една смоква. Август е месецот во кој можете да најдете свежи и сочни смокви на секој агол. Ова вкусно овошје е исклучително здраво. Некои би рекле едно од најздравите.




Многу е лесно и едноставно да се растат, а единственото нешто што им треба е сонцето. Научниците тврдат дека е доволно човек да јаде по една смоква секој ден, по можност наутро. Еве што лечи ова овошје:




Превенција од p aк: Научниците од Јапонија докажале дека екстрактот од смоква, нивната состојка бензалдехид, придонесува за намалување на туморите кај луѓето. Со помош на смокви можно е да се намали ризикот од p aк на простата. Исто така, се верува дека кон-сумирањето смокви го намалува ризикот од p aк на дој-ка во менопауза.




Го намалуваat холестеролот: Се покажало дека смоквите имаат корисен ефект врз нивото на холестерол во кpвтa. Растителни стероли како што се стигмастерол и ланостерол, кои се содржат во смоквите, се врзуваат за молекулите на холестеролот во цревата и на тој начин ја попречуваат неговата апсорпција.




Народен лек: Натопете 3 смокви во 250 мл јаболков оцет. Оставете да отстои 24 часа, а смоквите изедете ги наутро и ставете 3 нови смокви во преостанатиот оцет. Кон-сумирајте смокви секое утро во период од 10 дена.

Помош во третманот на дијабетес: Смоквите се исклучително слатко овошје, па затоа се препорачува претпазливост за дијабетичарите. Умерената употреба на смокви може да биде лековита за луѓето кои се соочуваат со дијабетес. Сепак, една смоква на ден може да го намали количеството на инсулин кај дијабетичарите.

Подобрување на меморијата: Редовното кон-сумирање смокви спречува анемија и ја подобрува меморијата. Само четири суви смокви обезбедуваат една четвртина од препорачаната дневна доза железо што му е потребно на нашето тело.

Лаксативно дејство и лек за стомачни проблеми: Компотот од смокви делува како лаксатив. Смоквите се популарно познати како лек за чир и гастритис. Тие ја намалуваат подуеноста, ги забрзуваат движењата на дебелото црево и ги елиминираат грчевите во стомакот.

Тие ги уни-штуваат цревните паразити. Покрај тоа, го подобруваат празнењето на цревата, ја намалуваат потребата за лаксативи, без да предизвикаат зависност, цревни грчеви и дијареа.

Народен лек: Исчистете ги смоквите од стебленцата и ставете ги во тегла. Прелијте врз нив маслиново масло и оставете да отстои 20 дена. Потоа јадете по една смоква секое утро на празен стомак.

Помагаат при хемороиди: Секојдневното кон-сумирање смокви е ефикасно во лекувањето на хемороидите како и самите лекови кои содржат смоквин екстракт. Здравје на кожата: Печените смокви можат да излечат воспаление како што се апсцеси и чиреви. Едноставно нанесете ги директно на кожата.

Помагаат при интолерантност на млечни прозиводи: Ако сте нетолерантни кон млечни производи, смоквите можат да ви помогнат. Изобилуваат со калциум и затоа се одлични алтернативи за оние кои не можат да пијат млеко или јогурт.

Ги уни-штуваат вирусите: Свежите смокви имаат смирувачки ефект врз воспалението на бронхијалниот тракт. Содржат многу вода и природни шеќери, па затоа се корисни за закрепнување од исцрпеност и детоксикација.

Исто така, кафето се подготвува од грубо мелени смокви, што се препорачува за пациенти со заболени бели дробови. Смоквите и нивниот млечен сок имаат силно антисептичко и дезинфицирачко дејство.

Помагаат при губење на тежината: Богати се со диетални влакна, се користат во диети и кај луѓе кои стра-даат од дебелина. Имаат малку маснотии и обезбедуваат повеќе влакна од било кое друго овошје или зеленчук.

Ги зачувуваат кос-ките: Богати се со калциум, минерал кој има многу функции, вклучувајќи ја и кос-кената густина. Тие се особено добри за деца во развој, бремени жени и жени во менопауза склони кон остеопороза. Можете да ги јадете свежи, но и суви, кои содржат петпати повеќе калциум.

Ја елиминираат несоницата: Содржината на тритофан во смоквите помага во лекувањето на несоница и нару-шувања на спиењето. Минералошкиот состав има позитивен ефект врз нервниот систем, така што помага и при депресија.