Home Нутриционизам „Јадете вака и ќе доживеете 100, 90% од болестите се повлекуваат“…Тајната на...

„Јадете вака и ќе доживеете 100, 90% од болестите се повлекуваат“…Тајната на долговечоста според најстариот јапонски доктор

Тајната на долговечноста: Животот и навиките на најстариот јапонски доктор

Доктор Шигeaки Хинохара, најстариот практицирачки лекар во Јапонија, доживеал импресивни 105 години, останувајќи активен и посветен на својата професија до својата стота година.

Неговиот животен пат не се должел на скапи лекови или сложени медицински третмани, туку на едноставен, дисциплиниран начин на живеење и исхрана, инспириран од традициите на Окинава – регионот познат по своите стогодишници.

Овие принципи, кои тој ги применувал секојдневно, не само што му овозможиле долговечност, туку и виталност, ментална острина и радост до самиот крај, пишува НМД.

Во продолжение, ги разгледуваме петте клучни начела – исхрана и животни навики – кои доктор Хинохара ги сметал за темел на здравиот и долг живот.

Овие совети, достапни и лесно применливи, можат да го подобрат здравјето на срцето, мозокот и дигестивниот систем, особено кај лицата над 60 години.

1. Хара Хачи Бу: Јади додека да си 80% сит

Во западните култури, често се промовира идејата за целосна ситост – чинии што мора да се испразнат и обилни порции како мерило за задоволство.

Меѓутоа, во Окинава се практикува *Хара Хачи Бу* – филозофија на умереност што подразбира прекин на јадењето кога стомакот е 80% полн.

Оваа навика го намалува вишокот калории, го ублажува воспалението и го штити телото од оксидативен стрес, пишува НМД.

Истражувањата на Националниот институт за стареење во САД потврдуваат дека умереното ограничување на калориите може да го продолжи животниот век и да го подобри метаболичкото здравје.

Доктор Хинохара верувал дека лесните оброци, консумирани полека, му давале енергија и јасност дури и во неговите деведесетти години.

2. Растителни протеини за здраво срце

Додека во западните општества протеините често се поврзуваат со месо, во Окинава тие претежно доаѓаат од растителни извори, особено од соја – тофу, мисо, нато и едамаме.

Овие намирници се богати со целосни протеини, изофлавони кои го намалуваат воспалението и пребиотички влакна што го негуваат цревниот микробиом, пишува НМД.

Студија објавена во American Journal of Clinical Nutrition покажала дека редовната консумација на соја го намалува лошиот холестерол, ја подобрува густината на коските и го намалува ризикот од когнитивен пад.

Хинохара редовно консумирал тофу, верувајќи дека тоа му ги одржува артериите чисти и дигестијата урамнотежена.

3. Ферментирана храна за силен имунитет

Една од тајните на јапонската долговечност лежи во ферментираната храна.

Доктор Хинохара го започнувал денот со топла чинија мисо супа – едноставен ритуал што носи изобилство на пробиотици, ензими и антиинфламаторни соединенија.

Мисо, нато, кисели зеленчуци и ферментирани алги се дел од секојдневната исхрана во Окинава, поддржувајќи го здравјето на цревата, мозокот и зглобовите.

За разлика од синтетичките пробиотски додатоци, овие природни намирници нудат синергија на живи микроорганизми и хранливи материи, што ги прави исклучително ефикасни.

4. „Паметни“ јаглехидрати: Слаткиот компир како гориво

Во западните диети, јаглехидратите често се демонизираат, но во Јапонија, особено во Окинава, слаткиот компир (посебно виолетовиот) е основна храна, сочинувајќи над 60% од дневните калории кај стогодишниците.

Богат со антиоксиданси (антоцијани), влакна, калиум и витамин Ц, слаткиот компир го штити здравјето на крвните садови, го стабилизира шеќерот во крвта и го поддржува имунитетот.

Доктор Хинохара го претпочитал пред оризот, сметајќи го за нежен, но моќен извор на енергија, пишува НМД.

Истражувањата на Националните институти за здравје во САД го поврзуваат со подобра функција на крвните садови и побавно когнитивно стареење.

5. Ритам на живеење: Радост, а не само години

Последниот, но можеби најважен принцип на Хинохара не бил поврзан само со храната, туку со животниот ритам.

Тој не броел калории, туку живеел со едноставност и радост – утринска прошетка, читање, избегнување лифтови дури и во деведесеттите, предавања и пишување книги.

Неговиот совет бил: „За да останете млади, мора да се забавувате.“

Овој холистички пристап – комбинација од лесна исхрана, физичка активност и емоционална исполнетост – го правел неговиот живот не само долг, туку и богат.

Заклучок: Едноставноста како пат кон долговечност

Принципите на доктор Хинохара не бараат радикални промени, туку мали, конзистентни чекори.

Започнете со една чинија мисо супа, додадете слатки компири во оброкот или прошетајте наутро.

Овие навики не само што можат да ги продолжат годините, туку и да внесат повеќе живот во нив. Здравјето не е само физичка состојба – тоа е рамнотежа на тело, ум и дух.

Инспирирани од најстариот јапонски доктор, можеме да научиме дека долговечноста не е недостижна цел, туку природен исход на едноставен и радосен живот. Кој чекор ќе го направите денес? Видео прилогот погледнете го ОВДЕ: