Зимска руска салата без конзерванси
Подгответе вкусна и природна зимска руска салата, совршена за уживање во текот на целата година. Овој рецепт комбинира свеж зеленчук со едноставни зачини, без употреба на конзерванси, за да го задржи автентичниот вкус и хранливост.
Следете ги чекорите за да создадете здрава и долготрајна зимница, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 500 г црвени пиперки
– 1 кг карфиол
– 1 кг краставици (корнишони)
– 400 г моркови
– 8 лажички шеќер (по 1 лажичка за секоја тегла)
– 8 лажички сол (по 1 лажичка за секоја тегла)
– 320 мл бел оцет 9% (по 40 мл за секоја тегла)
– 8 супени лажици маслиново масло (по 1 супена лажица за секоја тегла)
– неколку зрна црн пипер (по вкус за секоја тегла)
– 2500 мл врела вода
– НМД
Постапка:
1. Црвените пиперки исечкајте ги на коцки. Карфиолот разделете го на ситни цветчиња. Краставиците и морковите исечкајте ги на тенки тркалца. Потоа, сите зеленчуци добро измешајте ги во голем сад.
2. Подгответе 8 чисти тегли со капацитет од 720 мл. Наполнете ги рамномерно со измешаниот зеленчук.
3. Во секоја тегла додајте по 1 лажичка шеќер, 1 лажичка сол, неколку зрна црн пипер, 40 мл бел оцет 9% и 1 супена лажица маслиново масло.
4. Полека дополнете ги теглите со врела вода, внимавајќи да не пукнат. Оставете мал простор до врвот на теглата.
5. Цврсто затворете ги теглите со чисти капаци. Лесно протресете ги за да се измешаат состојките.
6. Превртете ги теглите наопаку и покријте ги со ќебе. Оставете ги да се ладат постепено, со што ќе се создаде вакуум за долготрајно чување.
7. Откако теглите целосно ќе се оладат, чувајте ги на ладно и темно место.
Оваа зимска руска салата е готова за консумација по неколку недели, кога вкусовите ќе се соединат. Уживајте во нејзиниот свеж и природен вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












