Home зимница Зимата не може да помине без овој многу вкусен ЛУТ сос од...

Зимата не може да помине без овој многу вкусен ЛУТ сос од домати, пиперки и лукче…

Лутеница - Рецепт и фотографија на Гаља крстева-Башева

Лутеница со интензивен вкус, рецепт и фотографија на Гаља крстева-Башева.

Лутеницата е неизоставен дел од македонската кујна, а овој рецепт за пикантна домашна лутеница ќе ги воодушеви љубителите на зачинети вкусови.

Со совршена рамнотежа меѓу слатко, кисело и луто, оваа лутеница е идеална за секоја трпеза. Подгответе се да создадете нешто вкусно и традиционално, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Лутеница – Рецепт и фотографија на Гаља крстева-Башева

Потребни состојки:

– 5 кг домати
– 300 г лути пиперки
– 200 г чорбаџиски пиперки (благи)
– 1 чајна чаша шеќер
– 1 чајна чаша оцет
– 2 супени лажици сол
– 1,5 чајна чаша масло
– 1 главица лук

Постапка:

1. Доматите и пиперките (лутите и чорбаџиските) измијте ги и сомелете ги во машина за мелење или во блендер до добивање на хомогена смеса.

2. Во голем сад за готвење, ставете ја смесата од домати и пиперки. Додајте го шеќерот, оцетот, солта и маслото. Добро измешајте.

3. Гответе на средна температура со повремено мешање, додека смесата ја достигне посакуваната густина. Ова може да трае од 1 до 2 часа, во зависност од количината на течност во доматите.

4. Кон крајот на готвењето, исчистете ја главицата лук, ситно исечкајте ја или истолчете ја и додајте ја во лутеницата. Промешајте и оставете да се вари уште 5-10 минути.

5. Подгответе чисти и суви тегли. Наполнете ги со топлата лутеница, добро затворете ги и стерилизирајте ги во врела вода 10 минути.

6. Оставете ги теглите да се вакуумираат наопаку, покриени со крпа или ќебе. Чувајте ги на ладно и темно место.

Оваа лутеница е совршена за комбинирање со леб, сирење или месни јадења. Уживајте во нејзиниот богат и пикантен вкус! Рецепт и фотографија на Гаља крстева-Башева.