Зеленчукот што го јаде шеќерот во вашето тело…
Гравот, заедно со другите мешунки како леќа, наут и грашок, е природен борец против високиот шеќер во крвта.
Овие скромни зеленчуци се богати со влакна, протеини и сложени јаглехидрати, кои помагаат во бавното ослободување на глукозата во крвотокот, спречувајќи нагли скокови на шеќерот.
Дополнително, нивните антиоксиданти и минерали, како магнезиум и калиум, го поддржуваат метаболизмот и здравјето на панкреасот, пишува НМД.
Но, дали знаете дека гравот има и тајно оружје – соединение наречено фазеоламин, кое може да го намали впивањето на шеќерите од храната?
Еве како да го искористите овој зеленчук на вкусен и здрав начин, плус еден бонус напиток од природната медицина!
Чорба од грав со зеленчук
– Состојки: 200 г бел грав (претходно натопен преку ноќ), 1 морков, 1 кромид, 1 пиперка, 2 чешниња лук, 1 лажица маслиново масло, сол, бибер, малку црвен пипер.
– Приготвување:
1. Сварете го гравот во вода околу 40-50 минути додека омекне.
2. Во тава пропржете го ситно исечканиот кромид, морков и пиперка на маслиновото масло.
3. Додадете го сварениот грав, зачинете и долејте малку вода. Оставете да крчка 15-20 минути.
– Сервирање: Посипете со свеж магдонос за дополнителен вкус и антиоксиданти.
Ова јадење е нискокалорично, а влакната од гравот го успоруваат варењето на јаглехидратите, што го стабилизира шеќерот.
Напиток од цимет и куркума:
– Состојки: 1 чаша топла вода, ½ лажичка цимет во прав, ¼ лажичка куркума во прав, малку мед (по желба).
– Приготвување: Измешајте ги зачините во топлата вода и оставете да отстои 5 минути. Додадете мед ако сакате малку сладост.
– Дејство и употреба: Циметот ја подобрува чувствителноста на инсулин, додека куркумата го намалува воспалението кое може да го влоши шеќерниот баланс. Пијте го еднаш дневно, по можност наутро на празен стомак.
– Претпазливост: Луѓето со низок крвен притисок или оние на терапија со лекови за дијабетес треба да се консултираат со лекар, бидејќи може да дојде до прекумерно намалување на шеќерот.
Кому му одговараат мешунките, а кој треба да ги избегнува?
– Идеални за: Луѓе со дијабетес тип 2, преддијабетес, оние со бавен метаболизам или проблеми со варењето. Мешунките се одлични и за вегетаријанци поради високата содржина на растителни протеини.
– Да ги избегнуваат: Луѓе со синдром на нервозно дебело црево (IBS) или чувствителен желудник, бидејќи влакната и олигосахаридите во мешунките (како рафиноза) може да предизвикаат надуеност и гасови. Исто така, оние со гихт треба да бидат внимателни поради пурините во некои мешунки.
Дополнителни совети за регулирање на шеќерот
1. Јадете редовно, мали оброци на секои 3-4 часа за да избегнете скокови.
2. Комбинирајте мешунки со здрави масти (авокадо, маслиново масло) за подобра апсорпција на хранливите материи.
3. Пијте доволно вода – дехидратацијата може да го зголеми шеќерот.
4. Движете се! Кратка прошетка по оброк го забрзува метаболизмот на глукозата.
5. Избегнувајте рафинирани шеќери и преработена храна – тие се главните непријатели на стабилен шеќер.
Со овие мали промени и моќта на гравот, вашиот шеќер ќе биде под контрола, а телото благодарно!