За овој колач сите ми бараа рецепт и се изеде за 5 минути!

Потребни состојки:

10 белки

250 г шеќер

300 г ореви (или печени и лупени лешници)

3 лажици брашно

1 прашок за печиво

за крем:

10 жолчки

220 г шеќер

3 пудинг од ванила

1 лажица густин

1 ванилин шеќер

1 литар млеко

270 г путер/маргарин

100 г чоколадо за готвење

и уште:

200 г чоколадо за глазура

Постапка:

Изматете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и матете додека да се добие густа смеса. Со лажица додадете брашно помешано со прашок за печиво и на крај промешајте ги мелените ореви или лешници. Внимавајте смесата да остане пенеста, мешајте со превртување на лажицата.

Смесата излејте ја во плех 20х30 обложен со хартија и печете на 150 степени околу 40 минути или по потреба, зависи како ви пече рерната. Изладениот бисквит пресечете го на два дела.

Од литар млеко извадете доволно колку да се размати пудингот заедно со шеќер, жолчки и густин, да се добие мазна смеса без грутки. Остатокот од млекото ставете да се свари, па кога ќе проврие додадете ја смесата од пудингот. Варете неколку минути со постојано мешање додека да згусне.

Кремот се остава да излади покриен со проѕирна голија за да не фаќа кора.

Во изладениот крем додадете пенесто изматен путер.

Кремот поделете го на два дела, а едниот дел промешајте го со топено чоколадо.

На тацна редете: кора (јас ја натопив малку со чоколадно млеко), па жолт крем, па кафеав крем и на крај поклопете со втората кора.

Најодозгора ставете глазура онака како што си ја правите вообичаено.

Претходна статијаОваа пита веднаш ми ја разграбуваат – пита со сирење од готови кори
Следна статијаЈапонска вода за слабеење: рецепт и искуства од луѓе што ја пиеле