Home зимница За еден час може да се јаде…Многу вкусна салата од модри патлиџани

За еден час може да се јаде…Многу вкусна салата од модри патлиџани

Брзо маринирани модри патлиџани за еден час

Маринираните модри патлиџани се вистинска гастрономска радост – едноставни за подготовка, а со богат вкус кој го освојува непцето.

Овој рецепт ви овозможува за кратко време да создадете вкусно предјадење или прилог што ќе ги воодушеви сите.

Со комбинација од ароматични зачини, свежи билки и балансирана маринада, овие патлиџани се подготвуваат за еден час, а веќе следниот ден се вистински деликатес.

Совршени за семејни оброци или дружби со пријателите, тие исчезнуваат од фрижидерот побрзо отколку што можете да замислите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 кг модри патлиџани
– 400 мл вода
– 2 лажици сол
– 100 г шеќер
– 80 мл оцет (9%)
– 100 мл растително масло
– 2-3 листови ловор
– 5-6 зрна пипер во зрно
– 3-4 чешниња лук
– 1 слатка пиперка
– 1 мал дел лута пиперка (по желба)
– Свежи билки (магдонос или копар, по вкус)
– НМД

Постапка:

1. Подготовка на модрите патлиџани: Модрите патлиџани измијте ги и исечете ги на половина по должина, доколку се поголеми, или оставете ги цели ако се мали.

Во голем сад ставете вода да зоврие, па во зовриената вода ставете ги патлиџаните. Варете ги околу 7-10 минути, во зависност од големината, внимавајќи да не омекнат премногу или да се распаднат.

За време на варењето, нежно превртете ги за да се сварат рамномерно. Откако ќе се сварени, извадете ги и оставете ги да се изладат.

2. Подготовка на маринадата: Во помал сад ставете 400 мл вода, додајте 2 лажици сол, 100 г шеќер, 2-3 ловорови листови и неколку зрна пипер.

Промешајте и ставете ја смесата да зоврие. Откако маринадата ќе почне да врие, исклучете го огнот, додајте 80 мл оцет и 100 мл растително масло, па промешајте. Оставете ја маринадата да се излади на собна температура.

3. Подготовка на зеленчукот: Додека маринадата се лади, исечкајте ги модрите патлиџани на парчиња или ленти, по ваша желба.

Слатката пиперка исечете ја на тенки ленти, лукот ситно исечкајте го или изрендајте го, а лутата пиперка (ако ја користите) исечете ја на мали парчиња. Свежите билки ситно исечкајте ги.

4. Слоевито редeње: Во соодветен сад (најдобро стаклен или пластичен со капак), почнете да ги редите модрите патлиџани, слатката пиперка, лукот, лутата пиперка и билките во слоеви.

Наредете еден слој патлиџани, потоа додајте малку слатка и лута пиперка, лук и билки, па повторете го процесот додека да ги потрошите сите состојки. Нежно притиснете ги слоевите за да се набијат.

5. Преливање со маринада: Откако ќе ги наредите сите слоеви, прелијте ги со изладената маринада. Проверете дали маринадата рамномерно ги покрива сите состојки.

Доколку е потребно, нежно притиснете ги патлиџаните за да бидат целосно потопени.

6. Чување и сервирање: Покријте го садот и оставете го на собна температура неколку часа за да се соединат вкусовите.

Потоа, ставете го во фрижидер. Патлиџаните се готови за консумација следниот ден, но нивниот вкус станува уште побогат по два до три дена. Послужете ги како предјадење, прилог или на брускети за вистинско уживање.

Напомена:
Маринадата може да се прилагоди според вашиот вкус – намалете ја солта или оцетот доколку сакате поблаг вкус.

Овие маринирани модри патлиџани се чуваат во фрижидер до една недела, но обично исчезнуваат многу побрзо поради нивниот неодолив вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: