За сите кои се склони кон алергии, а особено за малите деца, д-р Михаил Богомолов, диететичар, го препорачува овој совет:

Земете 2 филџани козјо млеко. Додајте една чаша вода, која претходно сте ја провриле и изладиле на собна температура (или дестилирана вода) и ¼ исцеден сок од тиква.

Промешајте.

Пијте по половина чаша 3-4 пати дневно, загреано на околу 35 степени, половина час пред јадење.

Терапијата трае еден месец.

Д-р Богомолов вели: „Козјото млеко се користи во диетолошки терапии, затоа што не содржи белковини кои предизвикуваат алергија кај поголемиот број луѓе. Корисно е и за чистење на црниот дроб и жолчката. А сокот од тиква е диетолошко средство за многу заболувања.“