Летото донесе спротивни и к атаcтpофални временски појави низ Европа. Делови од северно-централна Европа беа соочени со поплави кои предизвикаа големи ш тети. Во појужните делови надојде голем топлински бран и р азорните пожари оставија свој белег во југоисточна Европа.

Оваа недела прогнозерите на „AccuWeather“ ја објавија есенската прогноза за 2021 година, а метеоролозите велат дека сезоната може да понуди трошка надеж за овие тешко пого-дени региони.
Членовите на меѓународниот тим за прогнозирање на долг дострел на „AccuWeather“, Тајлер Ројс и Алан Реперт велат дека атмосферскиот феномен Ла Ниња што се развива во Пацификот, ќе влијае на временските услови низ целиот свет и ќе биде движечката сила на условите во текот на целата есен.
Олеснување од бурното време во централна Европа

Додека феноменот Ла Ниња се шири низ Европа во текот на месеците септември, октомври и ноември, бурата што доминираше над северниот дел на континентот постепено ќе се префрла на југ низ целиот континент.
Ова ќе дојде како олеснување за делови од Германија, Белгија, Холандија, Луксембург и североисточна Франција, каде поројните врнежи предизвикаа историски поплави во текот на месец јули. Посушната шема што се очекува за есенските месеци ќе биде поволна за областите што сè уште се опоравуваат од поплавите.
Западна Европа се соочува со загриженост од бура

Пред бурата целосно да се префрли на југ, некои бури ќе останат над Ирска и Обединетото Кралство – а некои од овие бури може да предизвикаат тропски у дар. Тропските предели нема да бидат единствениот извор на бурно време низ западна Европа оваа есен.
Моделот Ла Ниња што се крева во текот на есента и се зафаќа во текот на зимата, ќе донесе сезона на бура, слична на сезоната 2020-2021 во западна Европа. Бројот на бури во текот на минатата година сезона беше во нормален број, а синоптичарите од „AccuWeather“ го очекуваат истото оваа година.

Слично како и појавата на тропска бура, областите во кои најверојатно ќе бидат пого-дени од силни ветрови ќе се префрлат од северозападна Европа кон југозападна Европа со текот на сезоната.
„Сето тоа бурно време ќе помогне да се контролираат температурите низ целиот регион. Севкупно, температурите во текот на есента се очекува да бидат околу нормалните и без предвидени топлотни бранови“, објасни Ројс.

Временската шема со одредена бура во западна Европа во комбинација со блокирачка шема над Скандинавија и Русија може да доведе до развој на пресечени области со низок притисок, рече Ројс. Тоа ни става потенцијален прашалник за развој на бури низ јужна Европа.
Кругови од овие бури може да донесат периоди на дожд, што може да доведе до над нормални врнежи за сезоната. Со секое невреме, ризикот од поплави низ Алпите и северна Италија се зголемува, бидејќи нерамниот терен може да помогне да се зголемат поплавите.

„Сето тоа бурно време ќе помогне да се контролираат температурите низ целиот регион. Севкупно, температурите во текот на есента се очекува да бидат околу нормалните и без предвидени ладни бранови“, објасни Ројс.
Периоди на обилни врнежи, исто така, може да се прошират во јужна Италија и на Балканот, особено во крајот на октомври и ноември. СУМИРАЊЕ: Есента и зимата ќе ни донесат нормални температури со нормален пад на температурите, но прогнозерите предвидуваат поголем процент на врнежи оваа есен.
Во продолжение прочитајте какви температури нè очекуваат конкретно во Скопје: Понеделник и вторник нè очекува топло време со температури до 26 степени. Во текот на ноќта ќе има значителен пад на температурите.
Од среда (06.10) па се до 13-ти октомври се забележува секојдневни врнежи со температури до 16 степени. Од 14-ти октомври, па до крајот на месецот ќе има сончеви денови, со исклучок за врнежи во последните два дена од месецот. Деталите за целата временска прогноза може да ги проследите ОВДЕ.

временска прогноза за октомври 2021