Владиката Григорије ги откри правилата на постот и што не треба да се прави за време на истиот.

Божиќниот пост започна денес и ќе трае до Божиќ, 6 јануари 2024 година. Многумина постот го поврзуваат исклучиво со воздржување од храна и мислат дека суштината на постот е уживањето во посна храна.

Сепак, експертите истакнуваат дека суштината на постот е подлабока и вклучува низа други работи.

Владиката Григорије на својот Инстаграм профил објасни како всушност треба да изгледа Божиќниот пост.

– Телесниот пост, постот сфатен како аскетска дисциплина, не е единствениот вид на пост; постот вклучува и други, се осмелувам да кажам, поважни работи: пред сè, тоа се дела на милосрдие и понизност, а тоа значи:

постојана борба против гордоста во нас и непоколеблива волја и стремеж да се одговори на секој збор и дело, омраза упатена кон нас, кога е можно, да возвратиме со љубов. Ваквиот пост треба да се одржува континуирано – напиша владиката Григорије.

Тој објасни дека физичкиот пост е неразделен од сите духовни елементи.

– Започнува Божиќниот пост, па добро е уште еднаш да кажеме дека нашето физичко воздржување од масна храна и сиот тој подвиг има многу добра димензија. И сите веќе го знаат тоа.

Но, тоа ќе биде само уште една аскетска акција, тренинг, доколку не е придружено со духовен пост, а духовниот пост е чин на милосрдие, љубов, простување, трпение, согледување на себеси и на светот околу себе на еден подобар начин.

Ова значи согледување на сопствените гревови, а не на другите. Затоа физичкиот пост е неразделен од овие духовни елементи. Многу е важно – за постот да биде пост, тој мора да биде и физички, духовен и ментален истовремено, објасни владиката Григорије во видеото кое можете да го слушнете ТУКА.