Home зимница Вкусни модри патлиџани со пиперки за зима…Секоја година правам и ниедна тегла...

Вкусни модри патлиџани со пиперки за зима…Секоја година правам и ниедна тегла не останува…

Кадича: Вкусни модри патлиџани со пиперки за зима

Подгответе се за зимата со овој едноставен, но неверојатно вкусен рецепт за модри патлиџани со пиперки, инспириран од корејската кујна.

Оваа салата позната како кадича, е совршен додаток на вашата трпеза во студените месеци, со избалансиран вкус на слатко, солено и зачинето.

Следете го овој проверен рецепт и зачувајте го летото во тегла, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 3 кг модри патлиџани
– 1,5 кг пиперки (слатки или лути, по желба)
– 1 кг домати
– 6-7 чешниња лук
– 300-400 мл растително масло
– 3 лажици сол (2 за посолување, 1 за зачинување)
– 3 лажици шеќер
– 5 лажици соја сос
– 0,5 лажица мелен црн пипер
– НМД

Постапка:

1. Модрите патлиџани исечете ги на средно дебели ленти. Прво пресечете ги на ленти со дебелина од 0,5 до 1 см, а потоа на долги ленти по должина.

Посипете ги со 2 лажици сол, измешајте добро и оставете ги да отстојат 10-15 минути за да се ослободат од горчината и вишокот сок.

2. Пиперките (слатки или мешавина од слатки и лути, во зависност од вашиот вкус) исечете ги на ленти со слична дебелина како модрите патлиџани.

3. Доматите изрендајте ги на крупно ренде или исечете ги на ситни коцки.

4. По 10-15 минути, добро измасирајте ги модрите патлиџани за да се отстрани горчината и семките. Потоа, исплакнете ги под ладна проточна вода додека да се исчистат од семките. Добро исцедете ги за да се отстрани вишокот вода.

5. Во длабока тава загрејте 300 мл растително масло. Додајте го доматното пире и 3 лажици шеќер. Пробајте ги доматите – ако не се доволно слатки, додајте малку повеќе шеќер за да се постигне балансиран вкус. Гответе го пирето 10 минути на средна температура, повремено мешајќи.

6. Додајте ги исцедените модри патлиџани во тавата и гответе ги 10 минути, повремено мешајќи, за да омекнат.

7. Додајте ги слатките пиперки и продолжете со пржење додека и пиперките и модрите патлиџани да омекнат целосно.

8. Кон крајот, додајте ги лутите пиперки (ако користите), 1 лажица сол, 0,5 лажица мелен црн пипер и 5 лажици соја сос.

Промешајте добро и гответе уште 5 минути, повремено мешајќи. Пробајте и прилагодете го вкусот со дополнителна сол или соја сос, доколку е потребно.

9. Изрендајте го лукот на ситно ренде или пропуштете го низ преса за лук, па додајте го во смесата. Промешајте и гответе уште 1-2 минути на тивок оган.

10. Подгответе чисти тегли, претходно измиени со детергент и исплакнати со врела вода. Додека смесата е сè уште топла, внимателно распоредете ја во теглите, добро притискајќи за да се наполнат без воздушни меури.

11. Затворете ги теглите и превртете ги наопаку за да проверите дали се херметички затворени. Покријте ги со ќебе или дебели крпи и оставете ги да се ладат 2-3 дена.

12. По ладењето, чувајте ги теглите во подрум или во фрижидер.

Оваа „кадича“ е идеална за зимските денови, а нејзиниот богат вкус ќе ги воодушеви сите љубители на зачинета храна. Подгответе поголема количина – нема да зажалите! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: