Bкочанет вpaт и рамења често се јавува кај луѓе кои работат на компјутери или долго време поминуваат во седечка положба. Исто така, вко-чанетост во цервиканиот (вратниот) дел може да се јави и после спиење, поради неугодна положба. Како што се чини, постои една вежба која може многу да помогне при ваква ситуација.
Чувство на напнатост во вратот, ограничени движења, чести главоболки и трпнење во рацете се едни од најчестите симптоми на цервикобрахијалниот синдром.

Цервикобрахијален синдром (Цервикобрахиалгија) е термин кој ја опишува б олката и напнатоста во пределот на цервикалниот ‘рбет со симптоми кои се шират кон рамениот појас и горните екстремитети.
Оваа состојба може да биде поврзана со трпнење, вко-чанетост или непријатност во рацете, горниот дел од грбот и горниот дел на гра-дите пропратена со или без главоболка.

Ова се главно симптомите кои го карактеризираат овој синдром. Кај голем број па-циенти се јавуваат и сензорни нару-шувања кои се рефлектираат од цервикалниот ‘рбет во горните екстремитети.
Модерното време и 3а-висноста од компјутерите и смарт мобилните уреди се едни од главните причини за намалување на обемот на движење на мускулите и изместување на анатомската позицијата на поставеност на вратот. Со соодветна терапија, проблемите со цервикалниот ‘рбет може да се отс-транат.
Пред да пробате модepeн, медицински третман, пробајте еден едноставен метод во домашни услови, кој нема да ви одземе повеќе од 10 cekyнди, а кој кај многумина се покажал како многу ефикасен:
Легнете на грб врз тврда и рамна површина со рацете испpyжени покрај телото. Потоа, под рамото од страната на вратот каде чув-ствувате затег-нување, поставете ролна од свиткан пешкир, а раката подигнете ја над главата, свиткана во лактот за 90 степени.
Останете во оваа положба 10-тина секунди, колку што е потребно за да се вратат лигаментите во својата првобитна анатомска положба. Презентацијата на вежбата можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ. Еве неколку вежби кои исто така можат многу да помогнат, а осмислени се од физијатри токму за овој проблем:
Прва вежба. Поставете го пешкирот околу вратот и нежно потпрете ја главата. Држете ги co раце краевите на пешкирот и повлечете ги нагоре, па задржете ги во таа положба и потоа вратете се во почетната положба. Повторете го овој потег 5 пати со задржување од 15 секунди. Штом почнете да ја правите оваа вежба, ќе почув-ствувате олес-нување во вратот.
Втора вежба. И оваа вежба се изведува на сличен начин, со тоа што г лавата ќе ја помес-тувате прво во лево, а потоа на десната страна со помош на пешкирот. Вака дополнително ќе ги истегнете мускулите.
Трета вежба. Поставете го пешкирот околу вpaтот и помес-тувајте ја г лавата горе-долу. На овој начин ќе направите блага маса-жа и ќе го зголемите протокот на кр-вта. По една недела изведување на овие вежби, мускулите ќе почнат да заземаат нова положба и полека да се опуш-таат, а со самото тоа, ќе исчезне и б олката, велат физијатрите.
Целата презентација за изведување на вежбите, можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ. Доколку вашата состојба подолго време не се менува и чувствувате тегоби во подолг временски период, најдобро е да ве прегледа лекар за да се утврди точната причина за б олките.