Адам (Alocasia odora) е едно од најчесто одгледуваните украсни растенија во нашиот регион. Припаѓа на семејството Araceae. Многу е популарен, а особено се одгледува во комбинација на Адам и Ева.

Ова растение е познато и како слоново уво, бидејќи големиот лист на Адам наликува на уво на слон.

Дали знаевте дека билката Адам пристигна во Европа од Индија?

Родот Alocasia вклучува околу 70 видови. Билката Адам е тревно, повеќегодишно растение кое се карактеризира со подземно стебло во форма на ризом. Собното растение Адам се одгледува поради широките и големи лисја.

Типичен е адамовиот лист во форма на срце. Патем, цветот на ова растение е зелен и цвета еднаш годишно. Долните листови на адамот изумираат, додека горните полека се развиваат.

Во своето родно место, растението Адам расте доста високо, па често може да се видат луѓе како одмораат под ова растение, што создава голема сенка. Како што рековме, овде се одгледува како собно растение.

Билката Адам се карактеризира со брз раст. Почвата за одгледување треба да има неутрална или кисела pH вредност.

Дали знаевте дека Адам е отpовно растение? Ризомите од ова растение се јадливи, но важно е да се напомене дека содржат значителна количина кристали на оксална киселина, што може да предизвика отекyвање на гpлото и јaзикот, како и отежнато дишeње и xалуцинации.

Зошто Адамот плачe?

Оваа многу карактеристична појава се нарекува гутација – тоа е ослободување на вода од растението од врвовите на листовите, што овозможува непречен проток на вода низ растението, доколку транспирацијата е отежната.

Ќе забележите дека вашиот Адам „плачe“ кога влажноста во домот се зголемила поради пречестото полевање.

Споменатиот процес, гутација, можете да го намалите доколку во собата додадете друг вид растение од родот Alocasia.

Како што рековме, најдобро би било за билката Адам да се одгледува во комбинација со Ева. Задолжително ставете го до Ева – за да не „тагува“.

Листот на Адам е поголем и препознатлив, додека листот на Ева е помал и се карактеризира со повеќе разгранети лисја.

Адам е отpовен, т.е. неговиот сок, кој може да предизвика алергиски реакции. Затоа не се препорачува да се одгледува Адам во просторија каде што престојуваат деца, бидејќи алергиската реакција поради труење со сокот од ова растение може да предизвика дури и задyшување!

Грижа и одржување на Адам

За правилно растење на Адам, следете ги овие чекори:

Светлина

Мора да избегнувате изложување на растението на директна сончева светлина и многу темни и мрачни места. Се препорачуваат локации кои спаѓаат помеѓу овие две крајности.

Наводнување

Компостот мора постојано да се одржува влажен. Важно е почвата да е влажна, да не е сува или премногу натопена. Билката Адам претпочита сувост во зоната на коренот, бидејќи премногу вода може да предизвика гниење на коренчињата.

Најдобар пристап е да се наводнува растението малку, но често. Ако сте во можност, обидете се да користите млака дождовна вода.

Влажност

Растението Адам не толерира многу сув воздух во домашни услови. Тоа е тропско растение кое бара нормална или висока влажност.

Ѓубрење

Ѓубрењето на ова растение еднаш месечно е повеќе од доволно. Не обидувајте се да го ѓубрите во зима, освен ако растението сè уште активно расте, односно ако се појават нови лисја.

Дефинитивно не треба да се ѓубри доколку влезе во фаза на мирување. Користете ѓубриво растворливо во вода.

Температура

Билката Адам бара топло место – не помалку од 15°C во текот на годината. Ќе се толерира повремен пад на температурата, но подолги периоди ќе предизвикаат проблеми и ќе поттикнат период на мирување.

Пресадување

Ова обично не е неопходно, но ако вашето растение „набуи“ или го надраснало садот, добро е да го пресадите на пролет.