Пиперки во маринада – рецепт и фотографии на Гала Крстева – Башева
Пиперки во маринада е традиционално македонско јадење што го обединува богатиот вкус на црвените пиперки со ароматична маринада.
Овој рецепт е идеален за зачувување на пиперките за зимските месеци, нудејќи совршена рамнотежа меѓу слатко, кисело и зачинето.
Подготвен со грижа, оваа зимница ќе го збогати секој оброк со својата уникатна арома и текстура, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки (за 6 тегли):
– 4 кг црвени пиперки
– 1 литар вински оцет
– 500 г шеќер
– 100 г сол
– 200 мл масло
– 1 главица лук
– 1 лажица црн пипер во зрна
– 3-4 ловорови листа
Постапка:
1. Подготовка на пиперките: Црвените пиперки добро измијте ги, исчистете ги од семките и дршките, внимавајќи да останат цели. Оставете ги настрана да се исцедат.
2. Подготовка на марината: Во голем сад на оган ставете го оцетот, шеќерот, солта, маслото, зрната црн пипер и ловоровите листови.
Доведете ја смесата до вриење, мешајќи повремено за да се растопат шеќерот и солта. Додајте ги чешнињата лук, претходно излупени и цели.
3. Обарување на пиперките: Во врелата маринада внимателно додавајте по неколку пиперки, внимавајќи да не се преполни садот.
Оставете ги да се варат кратко, само додека ја променат бојата (околу 1-2 минути). Извадете ги со решеткаста лажица и ставете ги настрана.


4. Редање во тегли: Во чисти и стерилизирани тегли наредете ги парените пиперки, додавајќи по неколку чешниња лук и зрна црн пипер од маринадата меѓу нив.
Потоа, прелијте ги пиперките со врелата маринада, оставајќи околу 1 см простор од горниот дел на теглата.
5. Стерилизација: Затворете ги теглите со чисти капаци и ставете ги во сад со вода за стерилизација. Варете ги 5 минути од моментот кога водата ќе почне да врие. Потоа, извадете ги теглите и оставете ги да се изладат на собна температура.
6. Чување: Чувајте ги теглите на ладно и темно место. По отворање, пиперките се чуваат во фрижидер и се консумираат во рок од неколку недели.
Овие пиперки се одличен додаток на мезе, салати или главни јадења, носејќи автентичен вкус на македонската кујна на вашата трпеза. Рецепт и фотографии на Гала Крстева – Башева












