Home Торта Толку е кремаста, како да нема кори, веднаш се топи во уста…Излегува...

Толку е кремаста, како да нема кори, веднаш се топи во уста…Излегува доста голема, ама брзо се јаде, зашто оваа торта е поубава и од најубавото чоколадо…

Толку е кремаста, како да нема кори, зашто веднаш се топи во уста…Излегува доста голема, ама брзо се јаде, зашто оваа торта е поубава и од најубавото чоколадо…

Најубавиот рецепт некогаш напишан…ТОРТА НАД ТОРТИТЕ…Една од омилените торти која секогаш цела се изедува на родендените…

Ова е дефинитивно десертот што го освојува срцето на секој што го проба. Секој слој е совршено балансиран за да создаде симфонија на вкусови кои ве оставaат без здив.

Ако барате нешто специјално за следната прослава или просто сакате да се почестите себеси, оваа торта е идеалниот избор. Споделете ја со вашите најблиски и подгответе се за многу комплименти и прашања за рецептот.

Дали сте подготвени да го искусите најголемото чоколадно задоволство?

Се состои од неколку различни слоеви, а секое парче се топи во уста. Одлична е и за обложување со фондан. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ за една кора (а, потребни се три кори):

5 белки,
8-10 лажици шеќер во прав,
2 лажици брашно,
5 лажици мелени ореви.

ЗА ФИЛ:

15 жолчки,
1 литар млеко,
5-10 лажици шеќер,
9 лажици брашно,
250 г путер или маргарин за колачи,
200-250 г шеќер во прав,
200 г чоколадо,
200 г мелени ореви,
180 г шлаг крем од ванила,
1 шолја ладно млеко или газирана вода.

За украсување: може да се украси со изматен шлаг крем од чоколадо или изматена слатка павлака, па во неа да додадете растопено чоколадо или слатко какао во прав.

Ако ја правите тортата за специјални пригоди, може да ја обложите со фондан и фигури (готови или купечки).

Ако ја приготвувате за секој ден или не ги сакате фонданите, можете да ја прелиете со чоколадна глазура или да ја наросите со рендано чоколадо, мелени и сечкани ореви… Корите се печат во калап или плех со димензии 30х20 см или со приближни димензии.

ПОСТАПКА: