Конзервирана риба со зеленчук за зима
Овој рецепт за конзервирана риба со зеленчук е вистински скапоцен камен од домашната кујна, пренесуван од генерации.
Со богат вкус и едноставна подготовка, ова јадење е совршено за зимските месеци кога сакате да уживате во аромите на свежиот зеленчук и риба.
Подгответе го овој вкусен специјалитет и импресионирајте ги вашите гости со традиционален рецепт кој секој ќе го побара, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 2,5-3 кг риба (капелин или слична)
– 1 кг моркови
– 0,5 кг кромид
– 0,5 кг цвекло
– 4 кг домати
– 150 г растително масло (плус дополнително за пржење на рибата)
– 200 г шеќер
– 1 супена лажица сол (полна, плус дополнително за рибата)
– 1 супена лажица оцетна есенција (70%)
– 3-4 ловорови листа
– 10-12 зрна црн пипер
– Брашно (за похување на рибата)
– НМД
Постапка
1. Подготовка на зеленчукот: Исечкајте го кромидот на коцки. Морковите и цвеклото изрендајте ги на крупно ренде. Доматите сомелете ги во мелница за месо или изблендирајте ги до конзистенција на пире.
2. Готвење на зеленчукот: Во голем сад загрејте 150 г растително масло. Додајте го исечканиот кромид и пропржете го додека да омекне.
Потоа додајте ги ренданите моркови и цвекло, па промешајте. Додајте го пирето од домати, шеќерот, солта, ловоровите листа и зрната црн пипер. Оставете ја смесата да се динста на тивок оган 1,5 час, повремено мешајќи.


3. Подготовка на рибата: Исчистете ја рибата, посолете ја и оставете ја кратко да отстои. Потоа секое парче риба похувајте го во брашно.
Во тава загрејте растително масло и пржете ја рибата од двете страни по 3 минути, додека да добие златеста боја.
4. Комбинирање: Пржената риба внимателно додајте ја во садот со динстаниот зеленчук. Промешајте нежно за да не се распадне рибата. Додајте 1 супена лажица оцетна есенција и продолжете да динстате уште 10 минути.


5. Конзервирање: Подгответе стерилизирани тегли. Наполнете ги со топлата смеса од риба и зеленчук, внимавајќи да нема воздушни меури. Затворете ги теглите со стерилизирани капаци и оставете ги да се изладат на собна температура.
6. Чување: Конзервираната риба чувајте ја на ладно место, по можност во подрум или фрижидер. Вака подготвена, може да трае до една година.
Уживајте во овој прекрасен зимски деликатес кој ќе ги воодушеви сите љубители на домашната храна! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:




































