Ако сте љубител на цвеќиња, тогаш сигурно сте подготвени да испробате секакви трикови кои ќе им помогнат да изгледаат убаво и да ве израдуваат со нивните бои. А уште подобро ако не мораме да даваме голема сума во цвеќарницата за некои xeмикалии, а наместо тоа да си направиме домашно ѓубриво за цветање.
Ви нудиме совет за подобар развој на вашето цвеќе, без вештачи ѓубрива и без xeмиски препарати. Овој метод се базира на употребата на исклучително попyларниот зачин од кујната – циметот.
Придобивките од циметот за здравјето на луѓето се бесконечни. Го забрзува метаболизмот, делува антисептично и има толку пријатен мирис… Откако ќе ги изедете познатите кифлички или ролнички со цимет, уште долго ја чувствувате аромата на овој зачин.
Сето ова е добро познат факт, но дека циметот е одлично ѓубриво и cтимyланс за раст на цветот, многу малку луѓе знаат! Како може циметот да биде корисен во градината? Прочитајте во продолжение на текстот:
Ако ја поткаструвате мрежата од корења кога пресадувате некое цвеќе, тогаш лесно посипете ги со овој ароматичен зачин. Има дезинфекционо дејство и му помага на растението добро да се прилагоди на новите услови и добро да се вкорени.
Искусните градинари ги посипуваат исечените гранки со цимет: тоа обезбедува брз раст на сите растенија. Циметот ги штити растенијата од штетници како мравки и глодари, но и спречува секакви паразитски болести!
Само 1 лажичка цимет посипана во саксијата ќе ве заштити од инсекти. Како што е познато, специфичната арома на циметот ја стимулира функцијата на мозокот, па затоа е многу корисно да се наросува овој зачин во саксии со растенија кои се во непосредна близина на луѓето!
На овој начин ќе се чувствувате многу поактивни во текот на денот. Доколку станува збор за собни цвеќиња, тогаш и просторијата ќе ви мириса прекрасно. Раскажете им на вашите пријатели за неверојатните придобивки од циметот за цвеќињата, тие ќе ја ценат оваа информација!