Веројатно сте забележале дека темите за самоспознавање, самопочит и самољубие се сè поприсутни теми во современиот живот, па така и во секојдневниот разговор. Всушност, станува збор за будење на свеста на современиот човек, кој, како што изгледа, поради глобализацијата, дигитализацијата и брзиот начин на живот, кој не ни остава време за ништо, а најмалку за себе, се изгyби и стана многу несигypен.
За секој од нас да го најде кормилото на својот живот и повторно да заплови кон својата среќа, мора да си даде шанса да се засака повторно во себеси. Тоа е всушност првото и единственото нешто што си го должите себеси, доколку сакате да живеете среќен и едноставен живот.
Најчестиот проблем лежи во фактот што луѓето често ја доживуваат љубовта кон себе како себична и егоистична. Всушност, се работи за тоа да се познавате себеси и вашата личност, да ги прифатите вашите маани, да ги исправите, да ги откриете вашите доблести и да научите да yживате во двете, бидејќи тие се составен дел од вас и вашиот живот.
Љубовта кон себе е еден вид предизвик – сочувство кон другите, но и кон себе. Тоа е моментот кога сфаќате дека вашите несовршености не ве прават помалку достојни за љубов, внимание и почит. Постојат дури и неколку начини да вежбате љубов кон себе, да се чувствувате поубаво во вашата кожа и да уживате во животот. Повторувајте си ги овие работи секој ден..
Бидете љубезни кон себе: Велат дека познавањето на себеси не е дестинација, туку патување без одредница. Ќе паднеш многупати на патот, но ќе знаеш дека си се заљубил само еднаш, кога без самоосудување ќе најдеш начин да се мотивираш и да станеш, да напредуваш понатаму на своето патување.
Почнете да учите да ги заменувате вашите самокритични мисли со оние кои се полни со разбирање и поддршка. Навистина е точно дека секој од нас си е себеси најдобар пријател и дека никој не може да нè врати на вистинскиот пат, како што никој не може подобро да нè поддржи и разбере од самите себе. Не заборавајте за себе и за вашиот пат и наоѓајте нежен и љубезен збор на поддршка за себе секој ден.
Научете да го сакате вашето тело: Главен извор на самокритика на несигурните луѓе е незадоволството од сопственото тело. За да си помогнете себеси, да го прифатите и сакате вашето тело, треба да дадете сè од себе да ги прифатите вашите несовршености, но и да ги забележите убавите работи.

Важно е да стекнете здрава навика кон самољубов кон вашето тело, а тоа може да се постигне на многу начини како на пример вежбање, јадење здрава храна…
А стекнувањето здрави навики е многу љубов кон себе, бидејќи работите на вашето здравје и се негувате себе си и своето тело одвнатре. Редовното вежбање, покрај тоа што го обликува телото, е добра и корисна навика, за ослободување од cтpecот и за зајакнување на самодовербата.

Научете да кажувате НЕ: Прифатете дека нема ништо лошо во тоа да кажете „НЕ“. Секој човек кој си го гyби времето не е свесен колку е во загyба. Навистина е убаво да се биде добар и да се прифати поканата за помош од блиски луѓе, но мора да стекнете и свесност дека сè има свои граници.
На крајот на краиштата, за да можете да помогнете некому, прво треба да најдете време да си помогнете самите на себе и само кога ќе се зајакнете и реализирате себеси и своите способности, ќе можете успешно да ги надминете туѓите неволји.Дотогаш, научете да велите „не“, на секоја ситуација што ќе ви пречи да се прифатите себеси. Секако, има луѓе кои, без разлика на сè, никогаш не им велиме „не“ и тие ни се приоритет, но би било убаво да научите соодветно да се позиционирате во ситуации кои не вклучуваат луѓе кои ви се толку важни.
Не можете и не смеете да го ставите секој човек пред себе, бидејќи тоа е она што ве води во состојба на заталканост. Бидете упорни на патот на самоспознавање и љубов кон себе, не се откажувајте и ќе видите колку е убаво кога ќе се посветите на вас. Насмевката ќе ви биде сè почесто на лицето.

Ќе бидете похрабри во донесувањето на некои важни животни одлуки и малку по малку ќе станете личност која е среќна без разлика на сè, а тоа е единственото нешто што е важно.