Home Посно јадење Совршени ПОСНИ МЕКИЦИ за појадок…Често ги правам преку цела година, омилени се...

Совршени ПОСНИ МЕКИЦИ за појадок…Често ги правам преку цела година, омилени се кај нас дома…

Посни мекици, рецепт и фото на Радина Илиева

Совршени ПОСНИ МЕКИЦИ за појадок…Често ги правам преку цела година, омилени се кај нас дома…Рецепт и фото на Радина Илиева.

Започнете го денот со топли, меки и вкусни мекици кои се лесни за подготовка и совршени за утринско уживање со семејството или пријателите.

Посни мекици, рецепт и фото на Радина Илиева

Овој рецепт е едноставен, а резултатот е неодолив – златно испржени мекици што се топат во уста, пишува НМД.

Со малку трпение додека тестото ферментира, ќе добиете појадок што ќе го паметите! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 кесичка сув квасец (обично 7-10 г)
– 400 мл млака вода
– 1 лажичка шеќер
– 600-700 г брашно (по потреба)
– 1 лажичка сол
– 20-30 мл масло (по можност сончогледово или друго растително)
– Масло за пржење
– НМД

Постапка:

1. Во длабок сад, растворете го сувиот квасец во 400 мл млака вода. Додајте една лажичка шеќер и промешајте.

Оставете ја смесата да отстои 5-10 минути додека квасецот почне да се активира и да создава меурчиња.

2. Потоа, постепено додавајте го брашното, мешајќи со лажица или рака. Додадете ја солта и маслото. Месете додека да добиете меко, малку лепливо тесто.

Количината на брашно може да варира, па додавајте го постепено – тестото треба да биде еластично, но не претврдо.

3. Покријте го садот со чиста крпа и оставете го тестото да стасува на топло место околу 30-40 минути, додека да го удвои својот волумен.

4. Загрејте доволно масло во длабока тава или тенџере на силен оган, а потоа регулирајте ја температурата на умерено. Со навлажнети раце, земајте од тестото и формирајте ги мекиците.

5. Пржете ги во врело масло од двете страни додека да добијат златножолта боја. Вадете ги на хартија за да се впие вишокот масло.

6. Послужете ги топли – одлични се со сирење, џем или само посипани со малку шеќер во прав!

Совет:

За уште повоздушести мекици, оставете го тестото да стасува малку подолго. Уживајте во секој залак од овие утрински задоволства!