Фото и рецепт: Маријана Кузмановиќ
Сокот од грозје зазема посебно место во секој дом поради својот вкус, но и хранливост, како и лековитост, а во период на пости, верниците го заменуваат виното токму со овој сок.
Потребни состојки:
10 литри вода
3 кг грозје Темјаника (или некоја друга сорта)
2 лимонтуси
600 г шеќер
Темјаника е македонското име за сортата Мускат. Мускатот е најголема фамилија од сите вински сорти, со бои кои може да бидат од зелена до речиси црна.
Темјаниката се карактеризира како бела сорта која дава суви и полусуви вина, со пикантна и мускатна арома и вкус. Оваа сорта е втората најраспространета сорта во Македонија.
Постапка:
Грозјето исчистете го и извадете ги само зрната. Убаво измијте го низ неколку води и скапаните или зелените зрна отстранете ги.
На оган ставете 10 литри вода со 3 кг грозје да зоврие. Од моментот на зовривање оставете да врие 10 минути.
Тргнете од оган и процедете низ сито, цедалка или газа. Добиениот сок вратете го повторно на оган, додајте 2 лимонтуси и 600 грама шеќер.
Оставете повторно да врие на умерен оган околу 10 минути. Потоа складирајте го топол во загреани и стерилизирани шишиња.
Некои од лековитите својства на сокот од грозје:
-го намалува нивото на лошиот холестерол
-придонесува за здравје на срцето
-го намалува ризикот од создавање на тромбови
-помага при дигестивни пречки
-го јакне имунитетот
-го подобрува метаболизмот
Сите оние што го одбегнуваат шеќерот и не можат да го пијат овој сируп, можат да исцедат свеж сок од грозје и да го замрзнат, бидејќи гроздовиот сок брзо ферментира.
Фото и рецепт: Маријана Кузмановиќ