Овој природен лек има мноштво позитивни ефекти врз здравјето, а неговите примени се неограничени. Холистичката медицина често го препорачува рицинусовото масло за третирање на болести кои главно се отпорни на традиционалните терапии.

Доктор William McCray детлано го опишува успехот во лекувањето на различни тегоби со рицинусово масло:

1.Алергиите исчезнуваат ако испиете пет капки рицинусово масло секое утро.

2.Рани, исеченици и модринки брзо исцелуваат кога се мачкаат со рицинусово масло.

3.Масирање на стомакот со рицинусово масло во текот на два месеци пред пораѓај, спречува појава на стрии.

4.Повреден зглоб брзо заздравува ако го завиткате во облога од рицинусово масло и оставете да делува преку ноќ.

5.Забележано е значително намалување на губиток на слухот со капнување на рицинусово масло во увото.

6.Катаракта можете да излекувате со капнување на една капка во окото пред спиење, секоја ноќ.

7.Забележано е намалување и исчезнување на пилоидалната циста со примена на облога од рицинусово масло.

8.Темните пеги од лицето може да избледат со мешавина од рицинусово масло и сода бикарбона.

9.Олеснете сериозни очни алергии со втријување на рицинусово масло во капки пред спиење.

10.намалете болка во долниот дел од грбот со примена на облога од рицинусово масло еднаш седмично.

11.Олеснете хронична дијареа со примена на облога во подрачје на стомакот.

12.Со дневна примена на облози на врат во текот на три месеци можете да отстраните јазолчиња на гласните жици и хронична засипнатост.

13.Забележано е комплетно исчезнување на тинитус со орално консумирање на 6-8 капки рицинусово масло дневно во текот на четири седмици.

14.Хиперактивност може да се лекува со примена на облози од рицинусово масло на подрачје на стомакот.

15.Брадавици исчезнуваат после четириседмично мачкање со рицинусово масло.

16.Наслаги од калциум на табаните исчезнуваат при секојдневна масажа со рицинусово масло.

17.Забележано е исчезнување на рак на кожа по редовно нанесување на смеса од сода бикарбона и рицинусово масло.

18.Рчењето престанува по двоседмична примена на облози со рицинусово масло на стомак и врат.

19.Убоди од пчела брзо поминуваат по нанесување на рицинусово масло.

20.Раст на косата може да се поттикне со секојдневна масажа со рицинусово масло, 20-тина минути пред шампонирање.

21.Забележано е брзо заздравување на хепатитис со користење на облози од рицинусово масло.

22.Габичките на ноктите можете да ги елиминирате со секојдневна употреба на облога врз заболените места.

23.Со користење на општи облози, може да се лекува и алкохолизам.

24.Со редовна надворешна примена на маслото може да се отстранат и разни дамки.

ОБЛОГА ОД РИЦИНУСОВО МАСЛО

Поради силното делување на циркулацијата, рицинусово масло честопати се користи во вид на облози. Потребно ви е чисто, ладно цедено рицинусово масло, чиста газа, пластична фолија, термофор или шише со топла вода и пешкир.

Пред и после употреба на облогата кожата треба да ја исчистите со раствор од сода бикарбона.

Со загреаното масло натопете ја газата и ставете ја на критичното место, прекријте со фолија, потоа ставете термофор, завиткајте со пешкир и држете минимално еден час. Во текот на тој период опуштајте се и мирувајте.

Облогата можете да ја применувате 40 дена. Пред секоја употреба додадете доволно масло. Облогата секогаш загрејте ја пред употреба.

Доколку маслото ја промени својата боја или мирис, напавете нова облога.