СИЛИКА кесичките ги има во речиси секој производ, не им обраќаме внимание и ги фрламе. Време е да почнеме да ги собираме, а еве и зошто.

Кога ќе купиме нови чевли, чанта и слично, во кутијата обично наоѓаме мали кесички исполнети со зрнца – силика. Речиси сите веднаш ги фрлаат бидејќи општото мислење е дека тие се бескорисни, па дури и токсични. Но, реалната вистина е дека нема отрови во нив.

Кесичките се исполнети со супстанција која се нарекува силициум диоксид, кој не треба да се проголтува. Но, тоа не значи дека не може да биде корисен во домаќинството. Овие перничиња со силициум диоксидот се нетоксичен инертен десикант кој има способност да ја апсорбира влагата околу себе.

Еве ги најдобрите начини на кои можете да ги користите силика-кесичките во вашиот дом:

1.Ставете силика-кесички во вашата торба за вежбање

Како што рековме, главната цел на овие силика-кесички е да се апсорбира вишокот влага и заштита на вашите чевли. И, како што знаеме, бактериите главно се размножуваат во влажни и затворени средини. Па така, овие кесички може да ви помогнат во елиминирање на влагата и бактериите од вашата торба за вежбање, а со тоа и отстранување на непријатните мириси.

2.Ставете силика-кесички помеѓу пешкирите

Со тоа ќе ја спречите влагата во вашите крпи и ќе ги заштитите од непријатен мирис. Се’ што треба да направите е да ставите неколку силика кесички во вашиот плакар.

3.Вашите бричеви ќе траат подолго

Не ги оставајте вашите жилети во бањата каде секогаш е влажно и топло. Ставете силика кесички во еден пластичен сад, а во него чувајте го вашиот брич. На тој начин ќе го зголемите векот на траење на вашиот брич.

4.Ќе го спасите вашиот мобилен телефон кој се потопил во вода

Би можеле ваквите кесички да ги чувате во стаклена тегла. Па во случај, ако вашиот телефон случајно го потопите во вода, наместо да го ставите во ориз, вие ставете го телефонот во теглата со силика кесички. Ова е 10 пати поефикасно!

5.Спречете го замаглувањето на ветробранското стакло од автомобилите

Ова е дефинитивно еден од најдобрите совети, бидејќи замаглените прозорци од автомобилите се голем проблем, особено во влажни временски услови. Ова е најдобрата корист на силика-кесичките за сите возачи во светот.

Наместо да чекате наизменичната струја да си ја заврши работата, само ставете еден куп од овие силика-кесички  под шофершајбната од внатрешната страна

Следното утро ќе забележите дека вашето стакло од автомобилот не е магливо. Ова е најбрзиот и најефикасниот начин да се спречи замаглувањето на прозорите од автомобилот.

6.Користете силика кеси за да ги зачувате вашите стари фотографии

Сите знаеме дека старите фотографии со текот на времето избелуваат и го влошуваат својот квалитет. Тоа е навистина тажно, затоа што тие се сеќавања на нашето минато и емотивно ни се многу драги.

Само оставете неколку силика кесички во кутујата со стари фотографии, па така ќе ги спасите од влага која навистина може да ги уништи.

7.Сочувајте ја вашата шминка

Ова важи за сите жени во светот! Сите треба да остават во својата чанта, помеѓу шминките, една до две силика кесички, особено кај прашкастите препарати.