СЛАДОЛЕД ТОРТА ЗА 10 МИНУТИ…Со вашето омилено овошје…Ќе кажам само еден збор…НЕОДОЛИВА…Еве што ви е потребно според рецептот на Сандра:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
3 кесички шлаг пени
1 инстант желатин или 3 шлаг фикса
200 г кисела павлака
500 г малини/јагоди/боровинки/овошје по желба
2 кесички ванилин шеќер
газирана вода за шлаг пените
по желба шеќер во прав, мед или засладувач по желба
20 петит бисквити
ПОСТАПКА:
1.Изматете ги шлаг пените според упатството на кесичката, но со газирана вода. Во текот на миксањето додајте го ванилин шеќерот и желатинот.
2.Во цврстиот шлаг додајте ја киселата павлака и кратко измиксајте за да се соединат. По желба додајте шеќер во прав ако не ви е доволно слатко (во зависност од овошјето).
3.Потоа рачно промешајте го сечканото овошје. Кремот оставете го 15 минути во фрижидер да се олади.
4.На соодветна подлога (обрач 23 см) наредете ги бисквитите кратко натопувани во млеко. Распоредете го кремот, израмнете и ставете ја тортата во фрижидер (6 часа) или замрзнувач.
5.Ако ја ставате во замрзнувач, пред послужување оставете ја приближно 1 час на собна температура за да може убаво да се сече. / Рецепт на Сандра.
Плазма сладолед торта во неодолива комбинација – брза подготовка за освежителен десерт