Случајно го слушнав рецептов од маалската продавница од нашата продавачка која тогаш ми рече дека секое утро си го прави напитоков за себе и за своето дете. Го пробав и јас, навистина е делотворен, ги отвора дишните патишта, вкусен е и убаво делува на целиот организам. Па кој сака, нека повели.

Количините што се однесуваат за две чаши, односно за две особи.

Потребни состојки:

500 мл млеко

5-6 бронхи бонбони

Постапка:

Половина литар млеко сварете и додадете 5-6 бронхи бонбони. Нека провријат бонбоните и нека се растопат, па млекото ќе добие кафеава боја.

Се пие топло, бидејќи ги прочистува дишните патишта, го освежува здивот, ја ублажува кашлицата, делува смирувачки врз бронхиите и грлото.

Пробајте! Можеби веќе сте слушнале за овој напиток, а ако не сте слушнале, топло ви го препорачувам за овие есенски денови и зимата која ни претстои.