Салата од модар патлиџан со пиперки за зима
Модриот патлиџан е омилена состојка во многу домаќинства, а неговото приготвување за зимските месеци е одличен начин да се ужива во неговиот вкус во текот на целата година.
Овој рецепт за модар патлиџан со пиперки е едноставен, но дава неверојатно богат вкус кој совршено ги надополнува зимските оброци.
Следете ја оваа проверена постапка за да подготвите вкусна салата што ќе ги воодушеви сите околу вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 2 кг модар патлиџан
– 1,5 кг домати
– 1 кг црвени пиперки
– 4 главици кромид
– 100 г лук
– 300 мл растително масло
– 1,5 лажици шеќер
– 1 лажица оцет (70%)
– Свеж копар (по вкус)
– Сол (по вкус)
– НМД
Постапка:
1. Исечкајте го модриот патлиџан на мали коцки. Ставете го во сад и прелијте го со ладна вода. Оставете го да отстои додека ги подготвувате останатите состојки.
2. Исечкајте ги црвените пиперки на мали коцки.
3. Исечкајте ги доматите на мали коцки.
4. Ситно исечкајте ги главиците кромид.
5. Ситно исечкајте го лукот и свежиот копар.
6. Во голема тава или тенџере загрејте 300 мл растително масло. Додајте го кромидот и пржете го додека да добие златнокафеава боја.
7. Додајте ги доматите во тавата и продолжете да пржите 10 минути, мешајќи повремено.
8. Додајте ги црвените пиперки и пржете уште 10 минути.
9. Исцедете ја водата од модриот патлиџан, додајте го во тавата и пржете 20 минути, со повремено мешање.
10. Додајте го ситно исечканиот лук и копар.
11. Додајте 1,5 лажици шеќер и сол по вкус. Промешајте добро и продолжете да готвите уште 5 минути.
12. На крај, додајте 1 лажица оцет (70%) и добро измешајте.
13. Подготвената смеса ставете ја во стерилизирани тегли, пополнувајќи ги до врв.
14. Затворете ги теглите со стерилизирани капаци и превртете ги за да се вакуумираат.
15. Завиткајте ги теглите во ќебе и оставете ги да отстојат 24 часа за да се изладат постепено.
16. Чувајте ги теглите на ладно и темно место.
Оваа салата од модар патлиџан со пиперки е идеална како прилог, додаток на сендвичи или како дел од мезе за зимските денови. Уживајте во неговиот богат вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:




































