Ако немате многу време да подготвувате ручек, овој рецепт е за вас, баш заради тоа што се подготвува за многу кратко време. Со макароните можат да се подготват многу вкусови, а овој рецепт за сос го открив неодамна кога децата ми побараа да направам нешто поразлично.
Рецептот е многу флексибилен и можете да додавате или да одземате состојки. На пример, наместо јогурт може да користите неутрална павлака, можете да додадете кашкавал или некое сувомеснато итн. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1,5 л вода, 400 г макарони или некои други тестенини, масло, путер, 2 лажици пире од домати или доматен сос, 4 јајца, магдонос, 100 мл јогурт или неутрална павлака, зачини.
ПОСТАПКА: Во едно поголемо тенџере ставете 1,5 литар вода и додајте 1 полна лажица сол. Промешајте и почекајте водата да зоврие. Потоа ставете ги макароните или некои други тестенини и варете според упатството на кесичката. Конкретно, јас ги варев макароните 10 минути.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_9181.jpg)
Имајте предвид дека макароните ќе се варат дополнително во сосот, така што не треба да бидат преварени во водата. Во тавче ставете 2 лажици масло и 1 лажица путер да се растопи и малку маслото да се загрее.
Додајте 2 лажици доматно пире и размешајте ги во сосот. Тука имате опција да додадете ситно сечкано лукче и да оставите да крчка во сосот. Потоа зачинете со црвена лута пиперка, сол, црн пипер, босилек…
Измешајте го сосот и додајте 4 јајца и веднаш соединете ги во сосот. Потоа можете да ги додадете макароните кои сте ги свариле и целата смеса да ја прелиете со јогурт и неутрална павлака. По желба наросете кашкавал и измешајте го во смесата.
Јогуртот ќе даде свежина на целиот ручек, а некои практикуваат на овој начин да го подготват сосот заедно со макароните и да стават на печење за кашкавалот да фати коричка одозгора. Деталите од целата постапка можете да ги погледете во видеото ОВДЕ.