Рецепт за велигденско слатко лепче
„Велигден е празник на обновата, на радоста и на заедништвото,“ вели народната поговорка, а во македонската традиција овој ден е неизоставно поврзан со мирисот на свежо испечено слатко лепче.
Обичајот налага на велигденската трпеза да се најде ова печиво, симбол на изобилството и плодноста, често украсено со јајца обоени во црвено, кои ја претставуваат победата на животот над смртта.
Слаткото лепче, со својата мека текстура и богат вкус, ја носи топлината на домот и приказната за семејното единство, пишува НМД.
Овој рецепт открива тајна за подготовка на лепче што ги надминува купечките – направено со љубов и посветеност, исполнето со суво овошје и арома на цитрус.
Потребни состојки:
За тестото:
– 2 јајца
– 40 г шеќер
– 400 мл топло млеко
– 7 г сув квасец
– 100 мл растително масло
– 750 г брашно (просеано)
– 5 г сол
За филот:
– Путер (мек) – по потреба
– Шеќер – по вкус
– Рендана кора од мандарина – по вкус (или лимон/портокал)
– 100 г суво грозје
– 60 г суви кајсии
– 50 г сечкани ореви
За печење:
– Путер – за подмачкување на калапот
– Калап со дијаметар од 18 см
За украсување:
– Шеќер во прав – за посипување
– НМД
Постапка:
Во длабок сад, со жица за матење изматете ги јајцата заедно со шеќерот додека смесата стане пенеста. Додајте го топлото млеко и добро промешајте.
Потоа, внесете го сувиот квасец и оставете го кратко да се активира. На крај, додајте го растителното масло.
Во оваа изедначена смеса постепено додавајте го просеаното брашно и солта. Месете додека тестото стане компактно.
Истресете го тестото на набрашнета површина и месете го со раце додека да добиете меко и мазно тесто. Ставете го во намастен сад, покријте го со крпа и оставете го на топло место да ферментира додека да го удвои волуменот (околу 1 час).
Откако тестото ќе нарасне, истресете го на набрашнета површина, лесно премесете го и поделете го на 4 еднакви дела.
Секој дел обликувајте го во топче. Покријте ги топчињата и оставете ги да одморат додека го подготвувате филот.
Сувото грозје претходно потопете го во вода, сок или рум за да омекне, па исцедете го. Ситно исечкајте ги оревите и сувите кајсии, па измешајте ги и додајте рендана кора од мандарина (или друг цитрус по желба).
Секое топче тесто развлечете го со оклагија во правоаголна кора. Премачкајте ја кората со мек путер, посипете шеќер по вкус, а потоа рамномерно распоредете од смесата со суво грозје, кајсии и ореви.
Завиткајте ја кората во ролат. Потоа, со остар нож пресечете го ролатот по должина на половина, оставајќи го едниот крај неразделен (да наликува на панталони).
Започнете да го виткате ролатот од споениот крај како полжав, продолжувајќи до крај. Повторете ја постапката со сите делови од тестото.
Ставете ги обликуваните лепчиња во намастен калап со дијаметар од 18 см. Оставете ги да ферментираат уште 40 минути на топло место додека да го зголемат волуменот. Пред печење, премачкајте ги одозгора со малку путер.
Печете во загреана рерна на 180 °C околу 35–45 минути, додека лепчињата добијат убава златно-кафеава боја.
Откако ќе се изладат, посипете ги со шеќер во прав за дополнителна сладост и елеганција.
Ова велигденско слатко лепче е совршен спој на традиција и вкус, идеално за празничната трпеза. Уживајте во секој залак и во радоста на споделувањето!
Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: