Home зимница Рецепт за „ајвар“ од 1 кг пиперки, 1 кг Модри патлиџани и...

Рецепт за „ајвар“ од 1 кг пиперки, 1 кг Модри патлиџани и 2 кг домати со лукче…

Рецепт за „ајвар“ од модар патлиџан

„Ајварот“ од модар патлиџан е вкусно и ароматично јадење што ќе ги воодушеви сите членови на семејството.

Овој рецепт комбинира свежи зеленчуци и едноставна подготовка за да создаде совршена гарнитура или намаз што може да се консумира со леб, крекери или како додаток на главни јадења.

Следете ги чекорите за да подготвите вкусен домашен „кавијар“-ајвар што ќе стане омилен на вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 кг модар патлиџан
– 1 кг црвена пиперка
– 2 главици кромид
– 100 г лук
– 150 мл сончогледово масло
– 2 кг домати
– Сол по вкус
– НМД

Постапка:

1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. Измијте ги модрите патлиџани и црвените пиперки, ставете ги на плех и печете ги 15 минути.

2. По печењето, ставете ги модрите патлиџани во пластична кеса, заврзете ја и оставете ги да отстојат 15 минути. Исто така, завиткајте ги пиперките во пластична кеса и оставете ги 15 минути. Ова ќе ја олесни постапката за лупење.

3. Измијте ги доматите, прелијте ги со врела вода и оставете ги да отстојат 10 минути. Потоа излупете ги.

4. Излупете ги модрите патлиџани и пиперките, а потоа ситно исечкајте ги или изблендирајте ги со блендер до саканата густина.

5. Ситно исечкајте ги кромидот и лукот.
6. Во голема тава загрејте 150 мл сончогледово масло и пропржете го кромидот додека да добие златнокафеава боја.

7. Додајте ги исечканите домати во тавата и гответе 5 минути.
8. Додајте ги модрите патлиџани и пиперките во тавата и гответе на средна температура 25 минути, повремено мешајќи.

9. Додајте сол по вкус и ситно исечканиот лук, па продолжете со готвење уште 10 минути.

10. За време на готвењето, стерилизирајте тегли и капаци за чување на ајварот.

11. По готвењето, префрлете го „ајварот“ во стерилизираните тегли, затворете ги цврсто со капаците и покријте ја со ќебе. Оставете да отстои 24 часа на собна температура.

12. „Ајварот“ е готов за консумација. Послужете го ладен или на собна температура.

Уживајте во овој прекрасен рецепт и споделете го со вашите најблиски! Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: