Трпезаријата е најудобното место во станот. Во оваа просторија семејството се собира заедно во вечерните часови, овде се одржува краток важен или неважен разговор со пријателите.

Кујнската маса треба да биде убава и чиста, за да им биде убаво и пријатно на луѓето додека јадат или разговараат.

Според бонтонот, се верува дека покривката за маса треба да се спушти од работ за 15-25 см. Во овој случај, кујнската маса изгледа најубаво. Ако додека купувате, не го најдете чаршавот со соодветна должина, тогаш подобро е да го одберете подолгиот отколку пократкиот.

Иако белата боја е најзастапената боја за асталски чаршав, бидејќи лесно се вклопува со сите други бои и најлесно се одржува чист без дамки, сепак многу се убави и колоритните чаршави во разни дезени.

Последниве години во мода се враќаат везените чаршави, особено со цветни дезени и апликации. Рачната изработка  која за нашите баби беше секојдневие, денес е вистинска реткост. Постојат многу мал број жени кои сè уште плетат, везат, шијат за домот и домашните.

Да погледнеме неколку рачни изработки на чаршави за маса, а вие во коментар напишете кој најмногу ви се допаѓа.

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.