Михаил Литвак беше извонреден психолог, учител и автор на книги кои им помогнаа на многу луѓе да се разберат себеси и да изградат среќни врски. Говореше за меѓучовечките односи, среќата и луѓето.

Тој е познат по неговите книги, предавања и телевизиски настапи на теми поврзани со психологијата, личниот развој и односите.

Неговите идеи нудат совети и насоки за навигација низ сложеноста на човечкото искуство, промовирање на личен раст, значајни односи и повнимателен начин на живот.

Терапевтскиот пристап на Литвак често комбинира елементи на психоанализа, когнитивно-бихејвиорална терапија и системски пристап.

Тој е познат по тоа што дава практични совети за подобрување на односите, комуникациските вештини и општата благосостојба.

Неговите зборови нè поттикнуваат да ги преиспитаме нашите ставови и да го започнеме патот на само-подобрување и самоспознавање.

Ви претставуваме 11 цитати на Михаил Литвак за луѓето од кои треба да се чувате за да си ја зачувате среќата, но и на кои луѓе не треба да им простите.

1.Најдобрата борба против болната совест е развивање на умот. На паметен човек не му треба совест.

2.Не простувај гласно ако не си простил во твоето срце. Во спротивно, и самиот ќе станеш лицемер.

Овие зборови предупредуваат на неискрено простување. Ако навистина не си простил во твоето срце, туку само јавно си го изјавил тоа, тогаш се однесуваш лицемерно и деструктивно кон себе. Вистинското простување мора да дојде од автентично место во себе.

3.Најдобар начин да се одмаздите е да не се одмаздувате долго време. И држете ја личноста во емоционална напнатост.

4.Не влегувајте во врска со некој кој постојано се консултира со другите за вас.

Овие зборови ве предупредуваат да не влегувате во романтична врска со некој кој постојано бара совет или мислење од другите за вас. Здравите односи треба да се градат на лична поврзаност и доверба, а не на надворешни мислења.

5.Ако само моралот го спречува човекот да прави зли дела, порано или подоцна тој ќе го скрши, барем во душата. Пазете се од луѓето кои се фалат со своите морални принципи!

6.Ако сакате да бидете корисни за другите, живејте за себе!

Грижата за себе и стремежот кон самоактуелизација се клучни за вистинско помагање на другите.

7.Среќата е тешка работа, и кога ќе падне врз слаб човек, во најдобар случај ќе се оттргне од него, во најлош случај ќе го здроби.

Среќата може да биде тежок товар, особено за оние кои не се ментално или емоционално подготвени да се справат со неа. Вистинската среќа бара внатрешна сила и издржливост.

8.Знајте го вашето место – и секогаш ќе бидете први.

Разбирањето и прифаќањето на вашата улога или позиција во дадена ситуација може да доведе до успех. Ова ја нагласува важноста на самосвеста и непречекорувањето на границите.

9.Ако ти е тешко, значи дека живееш погрешно.

10.Кој ти ласка ќе те измами, кој ти се восхитува ќе те изневери.

Овој цитат е предупредување за прекумерно ласкање и восхитување. Ова сугерира дека оние кои претерано ве фалат можеби имаат задни намери и скриени мотиви, па можеби не го прават тоа со добра намера.

11.Никогаш не простувај им на оние кои не го заслужуваат тоа, а ако си им простил, тогаш знај дека си дал причина да продолжат да те навредуваат.