Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска

Потребни состојки за ќофтињата:

300 г мелено месо
1 средна главица кромид, рендан
1 јајце
Малку масло и зачини

За тавата со кромид:

4-5 главици кромид
2 моркови
2 суви пиперки
Зачини по вкус

Постапка:

Во 300 грама мелено месо се додава 1 средна главица кромид (јас го рендам), 1 јајце, малку масло, вегета, мелен црн бибер, сол по вкус, малку нане и Буковска пипер.

Ќофтиња во тава со кромид (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)

Смесата се меша, се формираат ќофтињата, се пржат во загреано масло. Се тргаат настрана.

За тавчето со кромид: 4-5 главици кромид се сечка и се запржува во истото масло од ќофтињата.

Ќофтиња во тава со кромид (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)

Јас додадов 2 моркови сечкани на тркалца и 2 суви пиперки. Се пржи, кромидот да стане прозрачен и сè останато, се зачинува со вегета, сол и малку мелен црн бибер, малку црвен пипер за готвење.

Ќофтиња во тава со кромид (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)

Се дотура вода малку да го покрие зајрето. Се пече во загреана рерна на 200 степени. При крај кога е печено се редат ќофтињата, се враќа во рерна уште 5-10 мин. Се служи топло со салата по желба.

Ќофтиња во тава со кромид (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)

Ќофтиња во тава со кромид (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)