Животот е како роман, има свој заплет, напнати делови, но на крајот согледуваме дека сѐ било со причина и сѐ си доаѓа на свое место. По сите заплети, постои разрешница што мора да биде поволна за нас. Сите потези што ги правиме во животот имаат свои последици. Оние кои не чинат добро, ќе им биде вратено.

Оној што ги понижувал другите, ги исмејувал или направил полоши работи, ќе мора да се пресмета со животот. Тркалото на среќата секогаш ја доведува личноста која нанела штета на друго лице во позиција да побара помош. Најголемата несреќа за нив е всушност соочувањето со фактот дека се во подредена положба во однос на оној што го повредиле.

Животот порано или подоцна ги средува околностите. Животот на секого му го дава она што го заслужува, запомнете. Кога таков човек ќе се најде пред вашата врата, бидете поголема личност од него и не враќајте со иста мера колку и да ве повредил.

Прочитајте ги внимателно овие приказни: Свекрвата направи сѐ за да го прекине бракот на снаата и нејзиниот син. Еден ден таа се сопна и падна, а потоа дури и нејзиниот син ѝ го сврте грбот.

Била принудена да бара помош од никој друг, туку од својата снаа, која цел живот ја малтретирала. Иако со тешко срце, сепак се согласила да биде со неа додека е во болница и да ги плати сите трошоци. Животот се врти за миг.

Уште еден доказ дека животот секогаш става сè во ред: Газда во компанија секојдневно му го правел животот пекол на еден од своите вработени. Го исмејувал и рекол дека не е доволно добар за работата што ја работи. Кога газдата добил мозочен удар, овој работник бил единствениот што дошол да го посети.

Кога се опоравил, двајцата седеле и разговарале со часови. На крајот газдата сфатил колку лошо се однесувал со работникот. Тој побарал прошка, а потоа работникот докажал колку му е големо срцето и му простил за сите работи што му ги направил.

Големите луѓе знаат да простат и да продолжат со чиста душа. Луѓето со големо срце никогаш нема да им наштетат на другите. Дури и кога имаат можност да се одмаздат за сите неволји што им ги предизвикале, големите луѓе се одликуваат по тоа што на злото не одговараат со истото оружје.

Големите луѓе не уживаат во туѓата болка. Запомнете дека во животот на крајот сè си доаѓа на своето место. Лошите луѓе никогаш не прават добро. Можеби не изгледа така, но животната правда е достижна.