Home посни колачи Посни (веган) БАНАНА ТОПЧИЊА во чоколадо

Посни (веган) БАНАНА ТОПЧИЊА во чоколадо

🍌 ПОСНИ БАНАНА ТОПЧИЊА ВО ЧОКОЛАДО

Едноставен, вегански десерт со состојки што веќе ги имате дома

Кога сакате брз, вкусен и посен десерт без печење, овие банана топчиња во чоколадо се вистинскиот избор.

Совршен спој од природна сладост, јаткасти ноти и чоколадна глазура, кој ќе ги воодушеви и најпребирливите.

Идеални се за пост, за веганска исхрана или кога едноставно ви се јаде нешто слатко – без многу труд, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

📝 Потребни состојки

• 3 зрели банани
• 100 г мелени или ситно сечкани ореви или лешници (по избор)
• 70 г кокос (+ по потреба уште малку)
• 200 г посна чоколада
• 2–3 лажици масло
• по потреба сечкани ореви или лешници (за валкање)
• НМД

👩‍🍳 Постапка

Бананите испасирајте ги со виљушка додека да добиете мазна и изедначена смеса.

Додајте ги мелените или ситно сечканите ореви (или лешници) и добро измешајте. Потоа постепено додајте го кокосот, мешајќи додека да се добие компактна смеса.

Доколку смесата ви изгледа премногу мека, додајте уште малку кокос. Проверете со рака – доколку смесата лесно се обликува во топчиња, подготвена е за следниот чекор.

Со лажица земајте од смесата и обликувајте топчиња со големина по ваша желба. Во меѓувреме, растопете ја посната чоколада заедно со 2–3 лажици масло, на тивок оган или на пареа, мешајќи додека да стане мазна и сјајна.

Секое топче прво потопете го во растопеното чоколадо, а потоа валкајте го во сечкани ореви или лешници. Наредете ги на хартија за печење и оставете ги да се стегнат на собна температура или во фрижидер.

✨ Совет

Овие посни банана топчиња се уште повкусни по неколку часа во фрижидер, кога аромите целосно ќе се соединат. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: