ПОСНИ ВАНИЛИЦИ според италијански рецепт…Со големина на залче, се топат во уста…

ПОСНИ СИТНИ КОЛАЧИ: Италијански рецепт за ванилици кој на сите им успева – сè се меша, се формираат топчиња, се печат, па се лепат…

Овие колачиња се многу ситни и малечки колку еден залак. Имаат неодолив вкус и буквално се топат во уста. Доколку ги правите во посна варијанта, тогаш наместо путер користете маргарин, а за „лепење“ користете џем или посен крем.

Овие прекрасни ванилици уште се познати и како „Дамски Бакнежи“ или „Baci di dama“. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

150 г брашно,
150 г мелени лешници,
110 г маргарин или путер,
100 г шеќер,
10 г ванилин шеќер (1 кесичка),
прстофат сол.

За полнење или фил: 70 г чоколадо (посно, со висок процент на какао или по ваша желба)/ густ џем / лешников крем / намаз по желба

ПОСТАПКА:

ПОСНИ СИТНИ КОЛАЧИ: Италијански рецепт за ванилици кој на сите им успева – сè се меша, се формираат топчиња, се печат, па се лепат