Home посни колачи ПОСНИ ВАНИЛИЦИ според италијански рецепт…Со големина на залче, се топат во уста…

ПОСНИ ВАНИЛИЦИ според италијански рецепт…Со големина на залче, се топат во уста…

ПОСНИ ВАНИЛИЦИ според италијански рецепт…Со големина на залче, се топат во уста…

ПОСНИ СИТНИ КОЛАЧИ: Италијански рецепт за ванилици кој на сите им успева – сè се меша, се формираат топчиња, се печат, па се лепат…

Овие колачиња се многу ситни и малечки колку еден залак. Имаат неодолив вкус и буквално се топат во уста. Доколку ги правите во посна варијанта, тогаш наместо путер користете маргарин, а за „лепење“ користете џем или посен крем.

Овие прекрасни ванилици уште се познати и како „Дамски Бакнежи“ или „Baci di dama“. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

150 г брашно,
150 г мелени лешници,
110 г маргарин или путер,
100 г шеќер,
10 г ванилин шеќер (1 кесичка),
прстофат сол.

За полнење или фил: 70 г чоколадо (посно, со висок процент на какао или по ваша желба)/ густ џем / лешников крем / намаз по желба

ПОСТАПКА: