Колачите наречени „Шубари“ може да се прават и во посна верзија. Можете сами да приготвите бисквит според опишаниот бисквит подолу, а може и само да сварите фил, па да лепите по два посни бисквита.
Ако сакате да направите нешто благо и евтино, ова е вистинскиот рецепт.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА БИСКВИТОТ: 200 мл кисела вода; 200 г брашно; 1 прашок за печиво; 50 мл масло; 100 г шеќер; 2 лажици какао.
ЗА ФИЛ: 4 лажици сојно млеко во прав; 500 мл топла вода; 100 г шеќер; 1 ванилин шеќер; 3 супени лажици густин; 3 лажици брашно; 250 г посен маргарин; 3 лажици шеќер во прав; 100 г кокосово брашно.
ЗА ГЛАЗУРА: 100 г посно темно чоколадо; 2 лажици масло или коцка маргарин.
ПОСТАПКА: Во сад ставете го брашното со прашокот за печиво, додајте шеќер, масло, какао и кисела вода. Добро изедначете ја смесата за бисквитот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Обложете го садот во кој ќе печете со хартија за печење (димензии 30х40 см) и излејте ја смесата. Се пече на 200 степени околу 20 минути. По печењето, бисквитот се превртува на друга хартија за печење и се вади долната.
Кога ќе се излади бисквитот, со калап вадете кругови (помали). Во врела вода додајте шеќер и 4 лажици млеко во прав и ставете на шпорет. Брашното и густинот измешајте ги во водата и кога ќе зоврие додајте ги во млекото и убаво израмнете со жица. Оставете да се излади целосно со често мешање.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во пластичен сад додајте го претходно омекнатиот маргарин и 3 лажици шеќер во прав заедно со ванилиниот шеќер и убаво измешајте со миксер додека да се запени. Кога кремот ќе се олади, постепено го додаваме во маргаринот и сето тоа го мешаме во еднолична смеса-мазен крем.
![]()
![]()
![]()
![]()
На еден круг тесто нанесете малку крем, па покријте го со друг круг и премачкајте го околу колачот и извалкајте го колачето во кокосови трошки. Растопете го чоколадото и ставете по една кафена лажичка на секое капаче.
Оставете да се излади во фрижидер некое време и послужете. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
Шубари со купечки кори – најбрзиот начин до совршен колач. Сите ги сакаат вкусните шубари кои се топат во уста. Овој рецепт за нивно приготвување е најбрзиот што постои, бидејќи се користат готови, купечи кори. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 парчиња готово купечки кори со какао, 1 литар млеко, 20 лажици шеќер, 2 ванилин шеќер, 10 лажици брашно, 100 г бело чоколадо, 250 г путер/маргарин.
ЗА ГЛАЗУРА: 100 г кокос – за валкање, 100 г црно чоколадо и 2 лажици масло





ПОСТАПКА: Од еден литар одвојте околу 200 мл млеко, а остатокот ставете го во подлабоко тенџере заедно со шеќерот и ванилин шеќерот. Ставете на оган. Во одвоените 200 мл млеко додадете го брашното и промешајте за да нема грутчиња.
Кога млекото ќе зоврие намалете ја температурата и во него постепено додајте го раствореното брашно, па со постојано мешање сварете го додека да згусне.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во врелиот крем додајте го и белото чоколадо, па промешајте додека да се растопи и соедини. Оставете го целосно да излади. Путерот пенасто изматете го, па соединете го со изладениот крем. Со обична стаклена чаша вадете трклаца во парен број.

![]()
![]()
![]()
![]()
Внимавајте колку можете повеќе да го искористите бисквитот. Пред самото филување, врз половина од тркалцата ставете по 1-2 лажици сок од портокал за бидат посочни.
Врз секое натопено тркалце, нанесете фил и поклопете со друго тркалце (ненатопено). Обложете го колачот од страна и валкајте го во кокосово брашно.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ГЛАЗУРА: во чоколадото искршено на коцки додајте две лажици масло, па ставете го во микробранова печка или на тивок оган да се растопи и соедини.
Одозгора украсувајте ги руските капи и оставете ги да се изладат и стегнат. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











