Рецептот за овие прекрасни посни колачи ни го претстави нашата драга Светлана Карапетровска во групата НМД рецепти.
Фото и рецепт: Светлана Карапетровска Македонска
Мерката е со чаши од 200 мл
Потребни состојки:
6 чаши брашно
2 чаши масло
1 чаша ладна вода
2 прашок за печиво
јатки орев
кокос за валкање
за шербет:
2 чаши шеќер
2 чаши вода
1 ванилин шеќер
Постапка:
Брашното се става во подлабок за д и се меша со прашокот за печиво. Се додаваат маслото и водата, па се замесува меко тесто кое не лепи на раце. Тестото се остава 10 минути да одмори.
Потоа се кинат парчиња, се формираат топчиња со величина на орев, а во секое топче се става по една јатка орев.
Вака приготвените топчиња се редат во плех намастен со масло и се печат во претходно загреана рерна на 200 степени колку да заруменат. Се вадат и се оставаат да изладат.
Се прави шербет од 2 чаши шеќер, 2 чаши вода и 1 ванилин шеќер.
Со врелиот шербет се поливаат изладените колачи внатре во плехот каде се печеа. Се оставаат да го впијат шербетот, а потоа се валкаат во кокосово брашно.
Фото и рецепт: Светлана Карапетровска Македонска