Home посни колачи ПОСНИ ЧОКОЛАДНИ СЛАТКИ КОЦКИ БЕЗ ГЛУТЕН (веган)…Толку е вкусен што ќе заборавите...

ПОСНИ ЧОКОЛАДНИ СЛАТКИ КОЦКИ БЕЗ ГЛУТЕН (веган)…Толку е вкусен што ќе заборавите дека е и здрав…

Чоколадни слатки залчиња…Брауни од сладок Компир без глутен

Дали сте подготвени за десерт кој е толку вкусен што ќе заборавите дека е и здрав? Овие чоколадни брауни со сладок компир се вистинска магија во кујната – богати, кремасти и неодоливи, а притоа без глутен!

Без разлика дали сте на безглутенска исхрана или едноставно сакате да пробате нешто ново, овие брауни ќе ве освојат со првиот залак, пишува НМД.

Уживајте во нив самостојно или додајте топка ванила сладолед за уште поголемо уживање. Ајде да создадеме малку слатка магија! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за помал калап):

– 1 и 1/2 чаша пире од печен сладок компир (околу 2 средни слатки компири) (360 г)
– 1/4 чаша + 2 лажици какао во прав (или квалитетно какао) (40 г)
– 3/4 чаша мазен путер од бадеми (без додаден шеќер) (180 г)
– 1/4 чаша + 2 лажици чист јаворов сируп (120 г)
– 1/2 чаша чоколадни капки (опционално, изберете темно чоколадо со висок процент на какао) (80 г)
– малку масло за подмачкување на тавата
– НМД

Постапка:

Загрејте ја рерната на 200°C. Измијте ги слатките компири, избоцкајте ги со вилушка и печете ги на плех обложен со хартија за печење околу 40-50 минути, додека да омекнат.

Оставете ги да се оладат, излупете ги и испасирајте ги во пире. Треба да добиете 1 и 1/2 чаша пире.

Намалете ја температурата на рерната на 175°C. Лесно подмачкајте помал калап со малку масло и обложете го со хартија за печење.

Во блендер или процесор за храна, ставете го пирето од сладок компир, какаото во прав, путерот од бадеми и јаворовиот сируп. Блендирајте додека да добиете мазна и хомогена смеса.

Префрлете ја смесата во сад и нежно вмешајте ги чоколадните капки (ако ги користите) со шпатула.

Распоредете ја смесата рамномерно во подготвениот калап. Печете во загреана рерна 25-30 минути.

Оставете го колачот да се олади целосно пред да го сечете. Послужете ги со топка ванила сладолед или уживајте во нив самостојно со кафе или чај!

Зошто овие брауни се корисни за здравјето?

1. Без глутен: Совршени за лица со глутенска нетолеранција или за оние кои сакаат да го намалат внесот на глутен во исхраната.

2. Хранлив сладок компир: Слаткиот компир е богат со витамин А, влакна и антиоксиданси, кои го поддржуваат здравјето на очите, кожата и дигестивниот систем.

3. Природен засладувач: Јаворовиот сируп е поздрава алтернатива на рафинираниот шеќер, со помал гликемиски индекс и природни хранливи состојки.

4. Здрави масти од путерот од бадеми: Бадемите обезбедуваат здрави масти, витамин Е и магнезиум, корисни за срцето и кожата.

5. Антиоксиданси од какао: Какаото во прав е одличен извор на антиоксиданси и може да го подобри расположението со стимулирање на производството на серотонин.

Овие брауни не само што го задоволуваат вашиот апетит за слатки, туку и ви даваат хранливи состојки и енергија без чувство на вина.

Уживајте во секој момент со овој здрав и вкусен десерт! Видеото погледнете го ОВДЕ: