Посен колач за секој ден…Додека се пече цела куќа мириса, а за вкусот уверете се сами, неодолив!
Овој неверојатно вкусен и сочен посен колач со пиво и ореви е вистинска магија за сетилата!
Додека се пече, целата куќа ќе се исполни со неодолив мирис, а вкусот е толку богат што ќе посакате да го правите секој ден – без разлика дали постите или не, пишува НМД.
Едноставен за подготовка, со состојки што веќе ги имате дома, овој колач е совршен за уживање во секоја прилика.
Потребни состојки (, се мери со чаша од 200 мл; за тепсија 20×30 см):
– 500 мл пиво (или газирана вода)
– 1,5 чаша шеќер (чаша од 200 мл)
– 2 чаши мелени ореви
– 4 чаши брашно
– 1 кесичка прашок за печиво
– 1 чаша масло
– 2 лажици какао во прав
– 3-4 лажици џем (по избор, за премачкување)
– Малку мелени ореви за декорација
– НМД
Постапка:
Во длабок сад измешајте ги пивото, шеќерот и маслото. Мешајте додека шеќерот малку се растопи. Потоа додајте ги мелените ореви и 3,5 чаши брашно, па добро измешајте.
Во смесата постепено се додава брашното помешано со прашокот за печиво, а мене ми беа потребни вкупно 4 чаши.
Мешајте со лажица или жица за матење додека не добиете хомогена смеса без грутчиња. Текстурата треба да биде густа, но течна – слична на смеса за кекс.
Загрејте ја рерната на 180°C. Обложете тепсија од 20×30 со хартија за печење или намачкајте ја со малку масло, а потоа набрашнете ја.
Истурете 2/3 од смесата рамномерно во тепсијата, а во остатокот промешајте го какаото помешано со лажица вода за да добиете кафеаво тесто.
Сипете го одозгора и со лажица направете шари, па ставете да се пече околу 30-тина минути. Проверете со чепкалка – ако излезе сува, колачот е готов.
Откако ќе го извадите колачот од рерна оставете малку да се олади, па премачкајте го со 3-4 лажици џем и по желба, посипете малку мелени ореви одозгора за декорација.
Исечете го на коцки или парчиња. Уживајте во секој залак од овој мирисен и вкусен десерт!
Овој посен пивски колач е толку добар што ќе стане ваш омилен рецепт за брза и вкусна ужина. Пријатно! Видеото погледнете го ОВДЕ: