Home погача Плисирана погача како од бајка, мека и се двои на конци, совршена...

Плисирана погача како од бајка, мека и се двои на конци, совршена и неодолива…

Плисирана погача – совршена и неодолива

Оваа плисирана погача е вистинско ремек-дело за вашата трпеза, со мека текстура и богат вкус што ќе ги воодушеви сите.

Рецептот е едноставен, а резултатот е импресивен – идеален за празнични моменти или секојдневни уживања.

Подгответе се да создадете погача што не само што изгледа волшебно, туку и освојува со секој залак, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 1 кг брашно (тип 400, глатко)
– 200 мл течен јогурт
– 100 мл масло
– 250 мл вода
– 1 јајце
– 1 јајце (за премачкување)
– 40 г свеж квасец
– 1 лажичка шеќер
– 2 лажички сол
– 200 г путер или маргарин (за премачкување)
– сусам и ленено семе (за посипување)
– 2 лажици млеко (за премачкување)
– НМД

Постапка

1. Во длабок сад ставете го течниот јогурт, јајцето на собна температура, свежиот квасец, шеќерот, маслото и водата.

Измешајте ги состојките додека да се соединат, а потоа постепено додавајте го брашното и солта. Замесете средно меко тесто.

2. На намаслена работна површина обликувајте го тестото во валјак и поделете го на 12 еднакви топчиња и едно помало топче за средишниот дел.

Топчињата ставете ги во намаслена чинија, премачкајте ги со масло, покријте ги со пластична фолија и оставете ги на топло место да отстојат околу 20 минути.

3. Секое топче развлечете го во кора со големина на мала чинија. Најмалото топче поделете го на три еднакви делови и оставете ги покриени настрана.

4. Од поголемите кори направете два купа со по шест кори, при што секоја кора (освен последната во секој куп) премачкајте ја со омекнат путер или маргарин.

5. Подгответе длабока тепсија со дијаметар од 28 см и обложете ја со хартија за печење.

Од двата купа кори развлечете две поголеми кори со големина на тепсијата. Секоја кора исечете ја на осум триаголници, така што ќе добиете вкупно 16 триаголници.

6. Наредете ги триаголниците во тепсијата кружно, така што секој триаголник делумно се преклопува со следниот, создавајќи плисиран изглед.

7. Од трите мали топчиња развлечете три мали кори, наредете ги една врз друга и пресечете ги на половина.

Потоа, секоја половина наредете ја до другата, преклопувајќи ги, за да добиете долгнавеста лента. Свиткајте ја лентата во ролничка за да формирате украсна „ружичка“ и поставете ја во средината на погачата.

8. Покријте ја погачата со пластична фолија и оставете ја да ферментира околу 30 минути, додека да го зголеми волуменот.

9. Изматете ја жолчката од второто јајце со две лажици млеко и премачкајте ја погачата. Посипете ја со сусам и ленено семе.

10. Печете ја погачата во загреана рерна на 200 °C околу 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 °C и печете уште 40–45 минути, додека да добие убава златна боја.

Уживајте во оваа прекрасна погача, совршена за секоја прилика! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: