ПИТА СО СПАНАЌ И СИРЕЊЕ: Секој загриз крцка во устата, а филот тече – вкусна е топла и ладна, без наситка ја јадеме

За само половина час ќе имате многу вкусен оброк на трпезата што ќе го приготвувате секој втор ден. Запишете си го рецептот за најдобрата пита со спанаќ и сирење, богата, сочна и крцкава истовремено, вистинска рапсодија од вкусови. Се подготвува со готови кори, многу лесно и едноставно.




Оваа пита е за сите домаќинки кои немаат искуство со развлекување на тесто, или пак, немаат многу време, а сакаат да приготват навистина вкусна и квалитетна пита. Приготвена на овој начин изгледа како тукушто да сте ги развлекле од домашно тесто, излегува мека и сочна. Еве што ви е потребно според рецептот на Полимка, најдобриот рецепт досега од сите испробани:

пита со сирење и спанаќ – Полимка




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г готови кори за пита, 3-4 јајца, 1 чаша (од 200 мл) јогурт, 1 чаша масло, 1 чаша газирана вода, 1 чаша брашно (пченично), 1 кесичка прашок за печиво (10 г). ЗА ФИЛ: 200 г ситно сирење и урда, 300 г обарен и исечкан спанаќ, сол по вкус

пита со сирење и спанаќ – Полимка




ПОСТАПКА: Најпрво се приготвува првиот фил за премачкување на корите: во еден подлабок сад изматете три јајца (или четири ако се поситни), па додајте 1 чаша јогурт, 1 чаша масло за готвење, 1 чаша газирана вода, 1 чаша пченично брашно и 1 кесичка прашок за печиво, како и половина лажичка сол.

пита со сирење и спанаќ – Полимка




Прашокот за печиво најдобро е да го додадете непосредно пред употребата на филот, односно пред самото премачкување на корите, зашто ќе запени и доколку подолго време стои, би можело да го изгуби дејството. Направете го и фториот фил за полнење на питата:

пита со сирење и спанаќ – Полимка




Сирењето иситнете го, па додајте го спанаќот (јас обично користам смрзнат спанаќ кој претходно го одмрзнувам и добро го исцедувам од водата), па додајте 3 супени лажици од претходната течна смеса. Посолете по вкус и добро промешајте.

пита со сирење и спанаќ – Полимка




Отворете ги корите и пребројте ги за да знаете колку ролати проближно ќе правите за да го распоредите и филот. Јас обично виткам по две кори, зашто сакам питата да ми биде потенка. Поставете ја првата кора и премачкјате ја со четка со првиот фил, преку целата површина. Доволно се 2 лажици од филот.




Преку првата кора поставете ја втората кора, па повторно премачкјате ја со филот, па на едниот крај наредете фил од спанаќ и сирење, па свиткајте во ролат. На ист начин свиткајте ги сите ролати и наредете ги во плех обложен со хартија за печење.




Одозгора премачкајте ги со преостанатиот фил (првиот) и наросете ги со сусам по желба, оставете ги 10-тина минути малку да омекнат (додека се загрева рерната), па исечете ги на парчиња со големина по ваша желба (не мора да ги сечете) и ставете да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени додека да добијат златножолтеникава боја. Рецепт на Дана – Полимка.

Претходна статијаСЛАТКО ОД КИВИ: за час е готово – најдобриот рецепт, запишете си го
Следна статијаНАЈЕФИКАСЕН НАЧИН: Оваа техника секогаш ќе ви помогне да препознаете дали некој ви мисли лошо