ПИЛЕШКА КРЕМ СУПА: феноменална крем супа која сигурно редовно ќе си ја приготвувате

Потребни состојки:

2 лажици маслиново масло
6-7 пилешки батаци без коска
2 лажици несолен путер
1 главица кромид
3 чешниња лук
3 моркови
2 корења целер
300 г печурки
3 лажици брашно
4 шолји пилешка супа (база)
200 мл павлака за готвење
2-3 ловорови листови
Сол, црн пиперСвеж магдонос

Постапка:

Батаците (или карабатаци, по желба) добро измијте ги, избришете ги, па исечете ги на помали парчиња. Кромидот и лукот исечкајте ги ситно.

Морковот и целерот исечете ги на тенки тркалца или коцки.

Loading...

Печурките исто така, исечкајте ги на тенки листови.

Во тава на тивок оган загрејте маслиново масло, па додадете коцки од пилешко месо и пропжете ги додека да поруменат. Зачинете по вкус. Оставете на страна.

Во одговарачки сад ставете путер на тивко да се растопи, додадете ги сечканиот кромид и лук, морковот, целерот и печурките. Пржете додека зеленчукот да омекне.

Потоа додадете брашно, пржете околу 1 минута додека за зарумени. Со постојано мешање додавајте пилешка супа, прженото месо и ловоров лист.

Нека се готви 5-6 минути со повремено мешање. Потоа додадете павлака за готвење, па гответе уште 2-3 минути. Зачинете со сол и црн пипер, како и суви зачини по вкус.

Ако супата е премногу густа додадете уште павлака за готвење.

На крај додадете свеж сечкан магдонос.

Loading...