ПИЛЕШКА КРЕМ СУПА: феноменална крем супа која сигурно редовно ќе си ја приготвувате

Потребни состојки:

2 лажици маслиново масло

6-7 пилешки батаци без коска

2 лажици несолен путер

1 главица кромид

3 чешниња лук

3 моркови

2 корења целер

300 г печурки

3 лажици брашно

4 шолји пилешка супа (база)

200 мл павлака за готвење

2-3 ловорови листови

Сол, црн пипер

Свеж магдонос

Постапка:

Батаците (или карабатаци, по желба) добро измијте ги, избришете ги, па исечете ги на помали парчиња. Кромидот и лукот исечкајте ги ситно.

Морковот и целерот исечете ги на тенки тркалца или коцки.

Печурките исто така, исечкајте ги на тенки листови.

Во тава на тивок оган загрејте маслиново масло, па додадете коцки од пилешко месо и пропжете ги додека да поруменат. Зачинете по вкус. Оставете на страна.

Во одговарачки сад ставете путер на тивко да се растопи, додадете ги сечканиот кромид и лук, морковот, целерот и печурките. Пржете додека зеленчукот да омекне.

Потоа додадете брашно, пржете околу 1 минута додека за зарумени. Со постојано мешање додавајте пилешка супа, прженото месо и ловоров лист.

Нека се готви 5-6 минути со повремено мешање. Потоа додадете павлака за готвење, па гответе уште 2-3 минути. Зачинете со сол и црн пипер, како и суви зачини по вкус.

Ако супата е премногу густа додадете уште павлака за готвење.

На крај додадете свеж сечкан магдонос.

Loading...